Enyhítenék a többnejűség büntetését Utahban

A túlnyomórészt mormonok által lakott amerikai Utah állam republikánusok uralta szenátusa kedden egyhangúlag megszavazta azt a törvénytervezetet, amely ezentúl nem tekintené a poligámiát bűntettnek.

Mártonffy Attila
2020. 02. 20. 16:58
Anna Knecht tends to her newborn daughter at the Rockland Ranch community outside Moab
Fundamentalista mormon anya és gyermeke Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A túlnyomórészt mormonok által lakott amerikai Utah állam republikánusok uralta szenátusa kedden egyhangúlag megszavazta azt a törvénytervezetet, amely ezentúl nem tekintené a poligámiát bűntettnek, feltéve ha a részt vevő felek egyetértésével jön létre a többnejűségi viszony. A szenátorok azzal is egyetértettek, hogy a poligámián kapott házastársak büntetési tétele drasztikusan csökkenjen, lényegében egy tiltott parkolásért kiszabható szabálysértés szintjére. A tervezetnek még meg kell járnia a képviselőházat is, ahol valószínűleg nagyobb ellenállásba fog ütközni az indítvány. A jelenleg érvényes törvény értelmében a poligámia – azaz tipikusan olyan életközösség, amelyben egy férfi több mint egy nővel él együtt, illetve több mint egy nőt szándékozik feleségül venni – harmadik fokozatú bűnténynek számít, s öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Ezzel szemben, ha a módosítás törvényerőre emelkedik, a többnejűséget legfeljebb 750 dollár pénzbírsággal és közmunkával lehet szankcionálni – írja a Reuters. Bűntény maradna viszont minden olyan eset, amelyben egy férfi csalárd módon vesz feleségül több nőt azok tudta nélkül, vagy kiskorúval akar összeházasodni annak egyetértése nélkül.

Deirdre Henderson szenátor, a tervezet fő támogatója szerint a törvény célja nem a poligámia legalizálása, hanem az érte járó büntetés csökkentése. Így a más bűntettnek áldozatul eső poligámisták is félelem, illetve önmaguk feljelentése nélkül jelenhetnek meg az elkövető bírósági tárgyalásán. Az egyébként törvénytisztelő többnejű mormonok továbbá könnyebben juthatnak hozzá szociális és egészségügyi szolgáltatásokhoz, oktatáshoz, sőt munkalehetőséghez is. A dekriminalizáció ellenzői viszont ragaszkodnak a jelenlegi törvények megtartásához, mivel szerintük a poligámia eredendően veszélyes és káros a nőkre és a gyerekekre, de különösen a fiatal lányokra, akiket gyakran kényszerítenek házasságra idősebb férfival.

Fundamentalista mormon anya és gyermeke
Fotó: Reuters

A poligámia szokása, intézménye a legnagyobb mormon felekezet, a utahi Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza korai tanításaiból ered. A mormon egyház tagjainak száma világszerte közelíti a 16 milliót, az egyház tagjai még 1847-ben menekültek Illinois államból Utah területeire, amely akkoriban Mexikóhoz tartozott. Mexikó a következő évben eladta a Utahot is érintő területeket az Egyesült Államoknak. Önálló, az Egyesült Államok 45. államává azonban csak 1890-ben válhatott – ennek azonban az volt az ára, hogy a mormon egyház akkori vezetője, Wilford Woodruff a szövetségi hatóságok nyomására betiltotta a poligámiát. Azóta, ha többnejűségen érnek valakit, kizárják az egyházból. A több mint harmincezernyi mormon fundamentalista viszont ragaszkodik vallásuk „legigazabb” doktrínájához, amelynek követői szentként élhetnek a mennyországban. Utahban azonban sohasem tudták a törvény erejével visszaszorítani a többnejűséget, gyakorlói inkább vállalták a társadalmonkívüliséget. Henderson szerint viszont a probléma megoldásával elősegítik egy jelentős, alapjában véve törvénytisztelő réteg társadalmi integrációját.

A törvénymódosítás kritikusai viszont úgy vélik, hogy a jogszabály emberi jogi kérdésnek fogja tekinteni a poligámiát, és támogatói a melegjogi mozgalmak hátán akarnak sikert elérni azzal a felkiáltással, hogy ha két ember egyetért valamiben, azt csinál, amit akar.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.