időjárás 3°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Orbán Viktor az ambiciózus büdzsé mellett

Judi Tamara (Brüsszel)
2020.02.21. 16:48
Orbán Viktor az ambiciózus büdzsé mellett

Egy ambiciózus Európához ambiciózus költségvetésre van szükség – fogalmazott nemrég Orbán Viktor Brüsszelben, azt sorolva: a határvédelem, a digitalizáció, az iparpolitika, a mezőgazdaság, a kohézió, az infrastruktúra-fejlesztés, tehát „ha valóban tenni akarunk valamit Európában”, megkívánja, hogy ne álljunk meg a bruttó nemzeti jövedelem (GNI) egy százalékánál. A magyar miniszterelnök az EU hétéves keretköltségvetéséről szóló uniós csúcson, a zsúfolt sajtóteremben tett nyilatkozatot, ahol megrohamozták az újságírók. Mint mondta, egyelőre nincs kilátásban a megállapodás.

Megállapodás nélkül ért véget az EU-csúcs

Keményen dolgoztunk, de lehetetlennek tűnt a megállapodás. Több időre van szükségünk – fogalmazott a csúcsot záró sajtóértekezletén Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Kijelentette azt is: a GNI egy, illetve 1,3 százalékában meghatározott főösszeg között nagy a különbség. A miniszterelnök meglátása szerint a nagyobb, az 1,3 százalék felé kellene mozogni, korábban az Európai Parlament is ilyen főösszeget vizionált. „Persze történhetnek csodák, elvégre Brüsszelben vagyunk ” – tette hozzá.

Beszélt arról is: ha nincs megegyezés arról, hogy „mennyi pénzről vitatkozunk”, akkor nem tudunk arról sem beszélni, hogyan is osszuk szét. „Nagyon messze vagyunk a megállapodástól, két távoli álláspont van” – szögezte le.

Arra a felvetésre, hogy szóba került-e már a jogállamisági kritériumrendszer ügye, Orbán Viktor annyit reagált: jelenleg a befizetendő összegekről folynak a tárgyalások.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a kohézió barátai országcsoport úgy döntött, átalakul az ambiciózus Európa költségvetése elnevezésű csoporttá.

A magyar kormányfő a Facebook-oldalán is kiemelte, hogy ambiciózus költségvetés kell Európának.

Andrej Babiš: Kezdi értelmét veszíteni a csúcstalálkozó

A vezetők többsége elégedetlen és a fukar tagállamokra mutogat, amiért azok nem engednek az egy százalékos elképzelésükből – folyamatosan blokkolva a megállapodás lehetőségét.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.