Öt nap alatt akarja megmászni a Mount Everestet öt serpa a téli mászószezonban

Öt nap alatt akarja megmászni a Mount Everestet öt serpa a nepáli oldalról, hogy felállítsák a hegycsúcs legrövidebb idő alatti megmászásának rekordját a téli mászószezonban.

Forrás: MTI2020. 02. 24. 22:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoport hétfőn helikopteren utazott az Everest alaptáborába, a mászást kedden kezdik. Vezetőjük, a 34 éves Tashi Lakpa elmondta, tervük szerint szombaton érik el a 8850 méter magasan lévő csúcsot, majd gyorsan leereszkednek és már vasárnap visszatérnek Katmanduba.

„Az utolsó csapat, amely télen mászta meg a hegyet, két hónap alatt teljesítette, mi azonban öt napra tervezünk, új hegymászó rekordot felállítva” – mondta el Lakpa hétfőn a nepáli fővárosban.

A serpáknak meg kell küzdeniük a szélsőséges hideggel, az erős szelekkel és a hótorlaszokkal, hogy 27 év után ők legyenek az elsők, akik a téli mászószezonban jutnak fel a Csomolungmára.

Ebben az évszakban csak nagyon kevesen mászták meg a hegyet: először 1980-ban jutottak fel ide hegymászók télen, utoljára 1993-ban.

A Mount Everesten a tavaszi mászószezon áprilisban és májusban van, ekkor a legkedvezőbbek a körülmények.

Lakpa szerint csapata más hegyeken készült fel a megmérettetésre és akklimatizálták testüket a nagy magasságokhoz.

A serpacsapat vezetője nyolcszor járt már a világ legmagasabb hegcsúcsán, míg a többiek 3, 2, illetve egy alkalommal.

A Himalájában élő serpa népcsoport tagjai többnyire jakpásztorok és kereskedők voltak, amíg Nepál az 1950-es években meg nem nyitotta határait. Kitartásuk, a hegyekben szerzett ismereteik, tapasztalataik és az oxigénhiányt génjeik miatt jobban elviselő adottságaik által hamarosan keresett hegyi vezetőkké és teherhordókká váltak. Nevüket így gyakran a hegyi vezetőkkel azonosítják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.