Példaként tekintenek a magyar modellre

Konzervatív körökben modellként tekintenek hazánkra, legyen szó a gazdasági erőfeszítésekről, a családpolitikáról vagy a keresztény értékek védelméről – mondta a Magyar Nemzetnek a magyar delegáció tagjaként Rómába látogató Orbán Balázs. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint a római konferencia a konzervativizmusról szóló párbeszéd intellektuális fórumaként szolgált, ahol sokan voltak kíváncsiak a magyar miniszterelnök véleményére.

2020. 02. 05. 13:54
NOVÁK Katalin; ORBÁN Viktor; SZÁJER József; Meloni, Giorgia
Rma, 2020. februr 3. A Miniszterelnki Sajtiroda ltal kzreadott kpen Orbn Viktor miniszterelnk (j2) Giorgia Melonival, az ellenzki jobboldali Olasz Testvrek (FdI) prt vezetjvel (b) trgyal Rmban 2020. februr 3-n. A magyar kormnyf mellett Szjer Jzsef eurpai parlamenti kpvisel (Fidesz-KDNP) (b) s Novk Katalin, az Emberi Erforrsok Minisztriumnak (Emmi) csald- s ifjsggyrt felels llamtitkra (j). MTI/Miniszterelnki Sajtiroda/Benko Vivien Cher Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a nemzetközi térben még mindig túlsúlyban vannak azok a politikai és társadalmi erők, amelyek a liberális eszmék kibontakozásában látják a modern demokrácia egyetlen útját, a nyugati világban egyre határozottabban képviselteti magát egy olyan hazafias, nemzeti elköteleződésű szellemi közeg, amelynek képviselői jól megértik egymást, amikor például a nemzeti identitás védelméről vagy a családpolitikáról van szó. Ez az Izraeltől Európán át egészen az Egyesült Államokig érő ideológiai közeg gyűlt most össze Rómában – mondta a Magyar Nemzetnek Orbán Balázs.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára hangsúlyozta:

a konferencia résztvevőit elsősorban az köti össze, hogy rendkívül hasonlóan gondolkodnak a világról, illetve azokról a problémákról, amelyekkel a nyugati kultúrkörnek a közeljövőben szembe kell néznie.

A nemzeti konzervativizmust középpontba helyező előadás-sorozat pedig arra ad lehetőséget, hogy közösen gondolkodjanak a megoldásokon. – A politika egy intellektuális műfaj is. A politikusoknak tehát nem csupán a hétköznapok problémáira kell választ adniuk, de egyúttal a szellemi természetű kérdésekben is naprakésznek kell lenniük. A római konferencia a konzervativizmusról szóló nemzetközi párbeszéd intellektuális fórumaként szolgált, ebbe a diskurzusba kapcsolódott be a magyar miniszterelnök az esemény egyik legfőbb megszólalójaként – magyarázta a miniszterhelyettes. Orbán Balázs hozzáfűzte: az itt jelen lévők

modellként tekintenek Magyarországra, elismerve a magyar kormánynak az elmúlt évtizedben elért eredményeit, legyen szó a magyar gazdasági erőfeszítésekről, a családok megerősítéséről vagy a keresztény értékek védelméről.

A magyar miniszterelnök római beszéde így sokaknak egyfajta iránymutatásként szolgál arra vonatkozóan, hogyan tovább.

Berlusconi, Meloni és Salvini. Három frakció, hasonló ideológia
Fotó: Reuters

A miniszterhelyettes emlékeztetett: a magyar delegáció még hétfőn látogatást tett Giuseppe Conte olasz miniszterelnöknél. – A jó hangulatú találkozón elsősorban a bilaterális együttműködés kereteiről beszéltünk. Erre azért van szükség, mert a két ország kormányfője az együttműködésben érdekelt, amikor az Európa előtt álló kihívásokról van szó. Így szóba került például az Európai Unió 2021-2027-es időszakra vonatkozó költségvetési javaslata, de egyéb aktuális ­európai politikai kérdésekről is egyeztettek a delegációk, fogalmazott Orbán Balázs. Hozzátette: a magyar delegáció az olasz jobboldali pártelnökökkel – Silvio Berlusconival, a Hajrá, Olaszország! vezetőjével, Matteo Salvinivel, a Liga első emberével, illetve az Olasz Testvérek élén álló Giorgia Melonival – is találkozott. A miniszterhelyettes ezzel kapcsolatban elmondta:

noha Berlusconi, Salvini és Meloni az olasz belpolitikában szövetségként képviseltetik magukat, az Európai Parlamentben mindhárom párt másik frakcióban ül, a magyar kormány pedig mindhárom olasz pártra egyformán szövetségesként tekint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.