Szokatlan méretű madárszárnyat találtak egy 99 millió éves borostyánban

Szokatlan méretű madárszárnyat találtak egy 99 millió éves borostyánban – jelentette be hétfőn egy nemzetközi kutatócsoport.

Forrás: MTI2020. 02. 10. 20:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 5,3 centiméteres és 79,4 grammos borostyán egy jobb szárny töredékét rejti, rövidebb, mint egy centiméter. A tudósok szerint az úgynevezett Enantiornithes csoportba tartozó madáré lehet: ehhez a kihalt csoporthoz tartozó egyedek maradványai elsősorban a kréta korszakból maradtak fenn.

Többségük foggal és karomban végződő ujjakkal rendelkezett, ezeket leszámítva nagyon hasonlítottak a ma élő madarakhoz. A szárny néhány tolla is megőrződött, a leghosszabb 37 milliméteres. A madárcsoporthoz képest szokatlanul nagynak számító szárnyat a Mianmar északi részén lévő Hukawng-völgyben találták, a terület fosszíliákat tartalmazó borostyánleletekben gazdag.

A felfedezéstől a szakértők azt remélik, segít jobban megismerni az ősi madarak méreteit – fogalmazott Hszing Lida, a Kínai Geológiai Egyetem paleontológusa. Az enantiorniták általában rövidebb farkú, sok esetben fogakkal is rendelkező tollas madarak voltak, a repülésben vélhetően gyengébbek teljesítettek. „Valószínű, hogy egy nagyjából 10 centiméter hosszú egyedhez tartozott a szárny. Vagy az egyed volt szokatlanul nagy, vagy az enantiorniták egy új fajáról beszélhetünk” – fogalmazott Hszing.

A mintegy 66 millió éve, a kréta és a tercier földtörténeti kor határán kihalt enantiornita madarak nagyon sokszínűek voltak a viselkedésük és a fejlődésük szempontjából. A kutatás eredményeiről a tudósok a Cretaceous Research című szaklap friss számában írtak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.