időjárás 4°C Miklós 2022. december 6.
logo

Elhalasztják a magyar hegymászók a tavaszra tervezett Himalája expedíciójukat

Forrás: MTI
2020.03.13. 16:45

Elhalasztják Klein Dávid és Suhajda Szilárd Makalu-expedícióját, miután a koronavírus-járvány miatt a nepáli kormány is bejelentette, hogy a tavaszi szezonra nem ad ki mászóengedélyeket – közölte az Eseményhorizont csapata pénteken az MTI-vel.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd a Makalu 8463 méteres csúcsát tervezték megmászni a tavaszi mászószezonban oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül. A Himalájában található Makalu a Föld ötödik legmagasabb hegycsúcsa.

„Sajnálattal vesszük tudomásul, hogy áprilisban már biztosan nem indulunk expedícióra” – idézi a közlemény Klein Dávidot, aki hozzátette: bíznak abban, hogy a nyári mászószezonban még lehetőség nyílhat egy újabb nyolcezres expedícióra.

A közlemény felidézi, hogy a nepáli expedíciók felfüggesztése több száz külföldi hegymászót érint, akik kimondottan a tavaszi szezonra készültek a hideg tél és a területre jellemző, júniusban kezdődő csapadékos évszak között.

Nepál minden hegycsúcsát lezárta, köztük a Mount Everestet is a tavaszi hegymászószezonra a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására.

Nepálban található a világ 14 legmagasabb hegycsúcsa közül nyolc, köztük a Mount Everest, amely 8850 méterrel a világ legmagasabb pontja.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.