időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Koronadiktatúra, petíciók: újabb liberális támadás az Orbán-kormány ellen

Judi Tamara (Brüsszel)
2020.03.23. 20:04
Koronadiktatúra, petíciók: újabb liberális támadás az Orbán-kormány ellen

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) pártcsalád nemrég körbe küldött egy levelet a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvénnyel kapcsolatban, amelyben azt írják: „nem oké”, hogy a magyar parlament a járványhelyzet nyomán bebetonozná a vészhelyzetet. – Ha elfogadják, Magyarországot megfosztják a kormány feletti parlamentáris és társadalmi ellenőrzéstől – áll a levélben, amelynek a többi része a Momentum – az ALDE magyar tagpártjának – szerepéről szól.

Mint írják, a Momentum és az ALDE egész egyszerűen nem hagyhatja, hogy a tervezett magyar jogszabálycsomag megvalósuljon. – Hogyan is hagyhatnák, hogy Orbán ezt is megússza? – kérdik, majd „koronadiktatúra” kialakítására tett kísérlettel vádolják a magyar miniszterelnököt. – A magyar emberek nem adhatnak Orbán Viktornak ekkora hatalmat – szögezi le az írás, amelyben a liberális európai pártcsalád egyúttal arra kéri követőit: írjanak alá egy petíciót, amennyiben egyetértenek a Momentum álláspontjával. Arra is felszólítják a magyar ellenzéket, hogy a Momentummal karöltve utasítsák el a kormány járványügyi intézkedéscsomagját.

Nem ez az első liberális támadási kísérlet a törvényjavaslat ellen. Az ALDE európai parlamenti frakciójának, a Renew Europe csoportnak egy cseh EP-képviselője az Európai Bizottság elnökének küldött friss levelében kifogásolta a magyar járványellenes fellépést. Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Mandiner portálon ma megjelent véleménycikkében reagált a vádaskodásra. – Elég volt! Most hagyják abba a felelőtlen kívülről való bekiabálást! – írta a cikkben Szájer József.

Megkérdeztük az ALDE-t, hogy pontosan milyen céllal gyűjtenek aláírásokat a magyar törvénytervezet ellen. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.