Indulatokat kelt Konyev marsall szobra

Életveszélyes fenyegetéseket kapott Prága főpolgármestere és a város két kerületi polgármestere.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 04. 24. 15:20
null
Prga, 2020. prilis 3. Daruval emelik le talapzatrl, mieltt j helyre szlltjk Ivan Sztyepanovics Konyevnek, a Szovjetuni egykori marsalljnak bronzszobrt Prgban 2020. prilis 3-n. A katonai vezet szabadtotta fel Prgt a nmet uralom all a msodik vilghbor vgn, a Varsi Szerzds haderejnek fparancsnokaknt szemlyesen irnytotta az 1956-os magyar forradalom leverst, 1968-ban rszt vett a prgai tavasz elfojtsban, valamint a Varsi Szerzds hadseregeinek augusztusi bevonulst elkszt hrszerz akcikban. Az 1980. mjus 9-n emelt, vitatott megtls szobrot tbbszr megrongltk az elmlt vekben. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Prága főpolgármestere és a város két kerületi polgármestere ideiglenes személyi védelem alá került az őket elárasztó életveszélyes fenyegetések miatt, számol be a cseh Respekt. Az előzmény: a főváros 6. kerületében három héttel ezelőtt bontották le Ivan Sztyepanovics Konyev szovjet marsall köztéri szobrát, ami heves indulatokat gerjesztett Oroszországban. Az orosz sajtó hetek óta támadja Prága vezetését, orosz-ellenességgel és a második világháborús szovjet áldozatok emlékének szándékos befeketítésével vádolva a hatóságokat.

A szobor már évek óta heves viták tárgya volt Prágában. Ellenzői azt emelték ki, hogy a szovjet hadparancsnok részt vett az 1968-as prágai tavasz leverésében, míg mások szerint a katonai vezetőnek megkérdőjelezhetetlen érdemei voltak Prága felszabadításában a második világháborús német megszállás alól. (1956-ban pedig – a Varsói Szerződés főparancsnokaként – Konyev irányította az 1956-os magyar forradalom leverését.)

A prágai szobor elmozdítása ellen tiltakozott a moszkvai külügyminisztérium, majd a védelmi miniszter, Szergej Sojgu írt levelet cseh kollégájának, amelyben kérte a lebontott alkotás Oroszországnak való átadását. A levélre a cseh védelmi tárca azt közölte, hogy az ügyre nincsen ráhatásuk, mivel a műemlék a prágai kerület tulajdonát képezi.

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A diplomáciai viták ezzel nem szűntek meg. Két héttel ezelőtt az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított a „műemlék megszentségtelenítése” miatt. – A vizsgálat szerint a prágai önkormányzat a cinikus cselekedettel durván megsértette a Cseh Köztársaság által az Oroszországi Föderációval kötött kétoldalú megállapodások alapján vállalt kötelezettségeket, bizonyítva, nem veszik figyelembe a szovjet nép fasizmus elleni küzdelmének közös emlékét – idézte a bizottság képviselőjét a Kommerszant orosz lap. Ezzel a moszkvai hivatal az 1993-ban kötött kétoldalú együttműködési szerződésre utalhatott. Az orosz büntetőeljárást Prága főpolgármestere, Zdeněk Hřib elfogadhatatlannak nevezte.

Konyev marsall emlékművét 1980-ban állították Prágában a főváros „felszabadításának” 35. évfordulójára – a szovjet katonai vezető ekkor már hét éve halott volt. Az elmúlt években a szobrot többször is próbálták megrongálni, és vörös festékkel öntötték le. A prágai kerület végül tavaly szeptemberben döntött az áthelyezéséről, ami most meg is történt, a tervek szerint az alkotás a most épülő XX. századi történelmi múzeumba kerülhet. Miközben Miloš Zeman cseh államfőt túlzott oroszbarátsággal vádolják, Prága vezetése épp az ellenkező irányban halad.

Két hónappal ezelőtt a város egyik parki sétányát Anna Politkovszkajáról, a 2006-ban meggyilkolt orosz újságírónőről nevezték el, az orosz nagykövetség prágai épülete előtti tér pedig a 2015-ben a Kreml előtt meggyilkolt ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov nevét viseli.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.