időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo

Indulatokat kelt Konyev marsall szobra

Bendarzsevszkij Anton
2020.04.24. 15:20
Indulatokat kelt Konyev marsall szobra

Prága főpolgármestere és a város két kerületi polgármestere ideiglenes személyi védelem alá került az őket elárasztó életveszélyes fenyegetések miatt, számol be a cseh Respekt. Az előzmény: a főváros 6. kerületében három héttel ezelőtt bontották le Ivan Sztyepanovics Konyev szovjet marsall köztéri szobrát, ami heves indulatokat gerjesztett Oroszországban. Az orosz sajtó hetek óta támadja Prága vezetését, orosz-ellenességgel és a második világháborús szovjet áldozatok emlékének szándékos befeketítésével vádolva a hatóságokat.

A szobor már évek óta heves viták tárgya volt Prágában. Ellenzői azt emelték ki, hogy a szovjet hadparancsnok részt vett az 1968-as prágai tavasz leverésében, míg mások szerint a katonai vezetőnek megkérdőjelezhetetlen érdemei voltak Prága felszabadításában a második világháborús német megszállás alól. (1956-ban pedig – a Varsói Szerződés főparancsnokaként – Konyev irányította az 1956-os magyar forradalom leverését.)

A prágai szobor elmozdítása ellen tiltakozott a moszkvai külügyminisztérium, majd a védelmi miniszter, Szergej Sojgu írt levelet cseh kollégájának, amelyben kérte a lebontott alkotás Oroszországnak való átadását. A levélre a cseh védelmi tárca azt közölte, hogy az ügyre nincsen ráhatásuk, mivel a műemlék a prágai kerület tulajdonát képezi.

Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek

A diplomáciai viták ezzel nem szűntek meg. Két héttel ezelőtt az orosz Nyomozó Bizottság büntetőeljárást indított a „műemlék megszentségtelenítése” miatt. – A vizsgálat szerint a prágai önkormányzat a cinikus cselekedettel durván megsértette a Cseh Köztársaság által az Oroszországi Föderációval kötött kétoldalú megállapodások alapján vállalt kötelezettségeket, bizonyítva, nem veszik figyelembe a szovjet nép fasizmus elleni küzdelmének közös emlékét – idézte a bizottság képviselőjét a Kommerszant orosz lap. Ezzel a moszkvai hivatal az 1993-ban kötött kétoldalú együttműködési szerződésre utalhatott. Az orosz büntetőeljárást Prága főpolgármestere, Zdeněk Hřib elfogadhatatlannak nevezte.

Konyev marsall emlékművét 1980-ban állították Prágában a főváros „felszabadításának” 35. évfordulójára – a szovjet katonai vezető ekkor már hét éve halott volt. Az elmúlt években a szobrot többször is próbálták megrongálni, és vörös festékkel öntötték le. A prágai kerület végül tavaly szeptemberben döntött az áthelyezéséről, ami most meg is történt, a tervek szerint az alkotás a most épülő XX. századi történelmi múzeumba kerülhet. Miközben Miloš Zeman cseh államfőt túlzott oroszbarátsággal vádolják, Prága vezetése épp az ellenkező irányban halad.

Két hónappal ezelőtt a város egyik parki sétányát Anna Politkovszkajáról, a 2006-ban meggyilkolt orosz újságírónőről nevezték el, az orosz nagykövetség prágai épülete előtti tér pedig a 2015-ben a Kreml előtt meggyilkolt ellenzéki politikus, Borisz Nyemcov nevét viseli.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.