Spárgaszedők németországi kálváriája

Embertelen körülményekre és átverésre panaszkodik azoknak a romániai idénymunkásoknak egy része, akik nemrég érkeztek szervezett módon Németországba spárgát szedni. Több román állampolgár töltött fel Facebook-oldalára olyan videókat, amelyeken részletesen beszámolnak helyzetükről.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Maszol erdélyi hírportál által készített összefoglaló alapján a spárgaszedők arról tájékoztatnak, hogy 13,30 eurós órabér ígéretével utaztak el Németországba, de a helyszínen kiderült, mégsem órabérben fizetik őket, hanem 65 eurócentet kapnak egy kilogramm leszedett spárgáért. Tizenkét óra a munkaidejük, ami „embertelen körülmények között” zajlik, és a farmot sem hagyhatják el, mert karanténban vannak. Beszámolójuk szerint inkább hazajönnének, csakhogy a munkáltatójuk elvette személyi igazolványukat, és azt az eddigi ellátásukért megkövetelt háromszáz euró kifizetéséig nem kapják vissza.

A Németországban élő románok érdekeit képviselni igyekvő Román–Német Integrációs és Migrációs Társaság az ügyben nyílt levelet írt a bukaresti kormány diaszpóráért felelős államtitkárának. A Főtér portál által idézett levélben a civil szervezet megemlíti, hogy egy román szezonmunkás belehalt a koronavírus-fertőzésbe Baden-Württemberg tartományban, az utóbbi napokban pedig Nürnbergbe érkezett szezonmunkások panaszkodtak nekik telefonon az embertelen munkakörülményekről. A munkások egy része ráadásul még munkaszerződést sem látott. A nyílt levél emlékeztet arra: a spárgaszedő román idénymunkások egy román–német kormányközi megállapodás alapján hagyhatták el az országot a járvány ellenére, mégsem világosították fel a kiutazókat alapvető jogaikról, de még a legközelebbi román konzulátus elérhetőségéről sem.

Bukaresti sajtóbeszámolók szerint 370 romániai cég közvetít vendégmunkásokat külföldre, de ezek között vannak teljesen amatőr módon működők is. A szerződések sokszor nem felelnek meg a német törvényeknek. A leszedett spárga megkövetelt mennyiségének teljesítéséhez az idénymunkásoknak akár tizenhat órát is dolgozniuk kell. Április elején botrányt okozott Romániában, hogy több ezer, németországi idénymunkára induló ember zsúfolódott össze Kolozsvár repülőterén, semmibe véve a kötelező távolság betartását. Ludovic Orban miniszterelnök (képünkön) azt mondta, becslések szerint mintegy nyolcvan-kilencvenezer román állampolgár külföldön fog munkát vállalni. A kormányfő szerint nem lehet megakadályozni, hogy külföldi vállalatok alkalmazzák a románokat, a hatályos katonai rendeletek pedig lehetővé teszik az ilyen célú utazást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.