A járványkezelésből kovácsolna előnyt a horvát kormánypárt

A gazdasági válság talán jobban fogja éreztetni hatását Horvátországban, mint számos másik EU-tagállamban.

2020. 05. 18. 19:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért hozhatták előre a parlamenti választásokat Horvátországban, mert az év második felében rossz gazdasági mutatókkal szembesülne az ország, ami nem kedvezne a kormánypártoknak – mondta lapunknak Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa azzal kapcsolatban, hogy a zágrábi parlament a kormánypártok javaslatára tegnap feloszlatta magát. A döntés értelmében az év végére tervezett választásokat már június végén vagy július elején rendezik meg. A horvát elemzések egyöntetűen megállapítják: az Andrej Plenković miniszterelnök vezette jobbközép párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és szövetségesei a járvány sikeres kezelését politikai tőkévé akarják kovácsolni. A közvélemény-kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a HDZ március vége, tehát a járvány kezdete óta visszavette a vezetést legfőbb riválisától, a Szociáldemokrata Párttól. A különbség azonban csekély, a kormánypártot a szavazók harminc, a baloldal vezető erejét 28 százalékuk támogatja, a választás kimenetele ezért bizonytalan.

– Egyértelmű, hogy a koronavírus-járvány gazdasági következményeit már ennek az évnek az utolsó negyedévében érezni lehet, a jövő év elején pedig már igen erősen – nyilatkozta a Balkan Insight hírportálnak Davor Gjenero horvát politikai elemző, emlékeztetve arra: nemcsak ez a tényező ösztönözte a kormánypártot a választások előre hozására, hanem az is, hogy a politikusok már a járvány második hullámával is számolnak. Ördögh Tibor arra figyelmeztetett, hogy a gazdasági válság talán jobban fogja éreztetni hatását Horvátországban, mint számos másik EU-tagállamban, hiszen a GDP-nek mintegy ötödét teszi ki a turizmus. A Bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlító Tanulmányok Intézetének jelentése szerint Horvátország gazdasága várhatóan 11 százalékot zsugorodik majd. – Az idegenforgalomból élünk. Érdekünkben áll, hogy a lehető legtöbben jöjjenek hozzánk – jelentette ki Zoran Milanović horvát államfő a múlt héten. Zágráb a tervek szerint hamarosan megnyitja határait a turisták előtt, de a vendégek fogadása csak szigorú óvintézkedések mellett lesz lehetséges. Valószínűtlen azonban, hogy a külföldi turisták idén nyáron elözönlik a horvát tengerpartot.

A választások lehetséges kimenetelével kapcsolatban Ördögh Tibor szerint nagy változások nem fognak történni. – Az elmúlt választásokon mindig fej-fej mellett végzett a két nagy tömörülés, egyik sem tud parlamenti többséget szerezni, a koalíció megalkotása nehézkes lesz – jósolja a szakértő. A felmérések szerint két-három apró párt mellett Miroslav Škoro népdalénekes jobboldali, euroszkeptikus pártja jut be a törvényhozásba tíz százalékos eredménnyel. Ördögh Tibor szerint Miroslav Škoro – az év elején tartott elnökválasztás harmadik helyezettje – a politikai elitben kiábrándult szavazók körében népszerű, retorikájában a nagy pártoktól való távolságtartást hangsúlyozza, ezért valószínűtlen, hogy a mérleg nyelvét jelenthetné a kormányalakítás során.

Nyitás

A pillanat megfelelő, a járványügyi helyzet jó, az állampolgárok felelősségteljes viselkedése mellett pedig képesek leszünk megtartani a parlamenti választásokat – közölte a múlt héten az egészségügyi helyzettel kapcsolatban Andrej Plenković miniszterelnök. Horvátországban tegnap 2228 volt az igazoltan fertőzöttek száma, 95 a halálos áldozatoké és 1946 a gyógyultaké. Az elmúlt napokban már csupán egy-két fővel emelkedett a napi új igazolt fertőzöttek száma. A korlátozások feloldásának részeként a múlt héten kinyithattak a bevásárlóközpontok, a szálláshelyek, a kávézók és éttermek, továbbá a felsőoktatási intézmények, az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatos osztályai. Feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat, valamint visszaállították a távolsági közösségi közlekedést. Tegnaptól megkezdhették működésüket a színházak, a koncerttermek és a mozik, valamint kinyithattak az uszodák is. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.