időjárás 14°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Felkavarja Amerikát a hatósági erőszak

Szőcs László
2020.05.27. 18:23

Ezrek vonultak az utcára szerdára virradóra a Minnesota állambeli Minneapolisban, hogy tüntessenek annak a középkorú fekete férfinek a halála miatt, aki helyi rendőrök brutális fellépése nyomán lett hatósági intézkedés áldozata. A tüntetők – akik összecsaptak az ellenük könnygázt is bevető rendfenntartókkal – azt skandálták, nem kapok levegőt! Ez volt a 46 évesen elhunyt George Floyd kulcsmondata, amellyel a közösségi oldalakat bejáró videofelvétel tanúsága szerint többször is hatni próbált az ellene fellépő rendőrökre, ám hiába. A rendfenntartók jelentésében foglaltakkal ellentétben a felvételekből kiderül: az egyik – fehér bőrű – rendőr hosszú percekig térdelt Floyd nyakán. Vele szemben azt követően léptek fel a középnyugati nagyváros egy sugárútján, hogy a megítélésük szerint tudatmódosító szer hatása alatt ült egy autóban, amikor pedig utasították, hogy szálljon ki, az állításuk szerint ellenállást tanúsított. A Facebookon élőben közvetített egyik felvétel szerint Floyd nyög, zokog, kérleli a rendőrt, engedje levegőhöz, részletezi a fájdalmait és azt is mondja, meg fog halni. – Letepertétek már. Engedjétek lélegzethez! – mondja egy járókelő is.

George Floyd – aki nem rokona az azonos nevű amerikai sportolónak – később, kórházba szállítását követően meghalt. Az intézkedő négy rendőrt előbb kényszerszabadságra küldték, majd elbocsátották, Floyd családjának ügyvédje pedig a letartóztatásukat sürgeti. – Szolgálniuk és védeniük kellene, ehelyett azt láttam, egyikük sem emelte fel az ujját, hogy segítsen, miközben az életéért könyörgött – mondta az áldozat egy családtagja a rendőrökről, sürgetve a vádemelést gyilkossági ügyben. A minneapolisi városi rendőrség kérésére a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI polgárjogi vizsgálatot indított, Jacob Frey polgármester pedig egy Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón fejezte ki felháborodását. – Minden részlete helytelen volt annak, amelyet láttam – mondta a felvételekről, hozzátéve, „rossz szándékkal történt és elfogadhatatlan, nincs itt kétség”. – Az, hogy valaki fekete, nem érhet fel a halálos ítélettel Amerikában – közölte Frey. Megütközésüket fejezték ki más politikusok is, így Joe Biden, a Demokrata Párt várható elnökjelöltje, aki alapos vizsgálatot sürgetett. A texasi Houstonban, ahol a biztonsági őrként dolgozó Floyd született, virrasztást tartottak.

Az amerikai sajtó felhívja rá a figyelmet, hogy a közösségi médiába azonnal kikerülő felvételek gyakran más képet festenek a rendőri intézkedésekről, mint amilyet a hatósági jelentések sugallnak. A The New York Times és a The Washington Post összesítése szerint évente mintegy 1100, azaz naponta három ember válik rendőri erőszak áldozatává az Egyesült Államokban. A szám az elmúlt években nem csökkent, annak ellenére sem: egyre több helyen vezetik be, hogy a rendőrök használjanak testkamerát, illetve ezzel kapcsolatos képzéseket is szerveznek a számukra.

Gyorsan átpolitizálódott az ügy

Még véget sem értek a vizsgálatok, de mások mellett Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje és Lebron James kosárlabdázó is szót emelt az ügyben.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.