időjárás 23°C Róbert 2023. június 7.
logo

Sok százezer migráns kaphat tartózkodási engedélyt

Forrás: v4na
2020.05.05. 14:02
Sok százezer migráns kaphat tartózkodási engedélyt

Legalább fél évre legális migránsokká változtatná a baloldali olasz kormány az illegális bevándorlókat. A tervek szerint a migránsok tartózkodási és munkavállalói engedélyt is kaphatnának. Matteo Salvini, a bevándorlásellenes Liga vezetője ellenzi a lépést.

Az olasz sajtó már korábban is pedzegette, hogy a Giuseppe Conte által vezetett baloldali olasz kormány több százezer illegális bevándorlónak készül amnesztiát adni. Úgy tűnik, hogy a folyamatok felgyorsultak és több százezer illegális bevándorló kaphat letelepedési engedélyt Olaszországban.

Az Il Giornale című lap beszámolója szerint Teresa Bellanova olasz agrárminiszter legális migránsokká tenné az illegális bevándorlókat mégpedig úgy, hogy 6 hónapos ideiglenes letelepedési engedélyt adnának nekik, amelyet további 6 hónappal meg lehetne hosszabbítani.

A folyamatból Luciana Lamorgese belügyminiszter és Nunzia Catalfo munkaügyi miniszter is kivenné a részét. Az ő feladatuk lenne megállapítani, hogy miként és pontosan hány bevándorlót érintene az amnesztia. Egyelőre nem lehet pontos számokról beszélni, de állítólag akár 600 ezer migráns is érintett lehet.

Bellanova tavaly hagyta ott Conte pártját, hogy a korábbi miniszterelnök, Matteo Renzi új pártját, az Italia Vivahoz tartozzon. Elmondása szerint a döntést nem lehet sokáig halogatni, ugyanis „több száz munkavállaló van bebörtönözve gettókba, mint az egerek.” Véleménye szerint ezek a potenciális munkavállalók nem nagyon járnak ki, mert nincsenek papírjaik.

A migránsok munkába állítása a mezőgazdaság miatt sürgős, ugyanis a termés nem rohadhat el. Az adatok szerint nagyjából 10 ezeren dolgoznak a gyümölcsültetvényeken, többségük afrikai.

Matteo Salvini, volt belügyminiszter Twitter-oldalán reagált a kormány terveire.

„A kormány amnesztiát hirdetett az illegális migránsoknak, miközben az érkezések száma 350 százalékkal nőtt. Az este 136-an értek partot Lampedusán. Olaszország menekülttábor? Nem, köszönöm”, írta a bevándorlásellenes politikus.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.