Hamisan vádolhatta a rendőröket a fekete EP-képviselő

Érdekes fordulatot vett egy történet, miután a belga ügyészség Herzberger-Fofanát vádolta meg rágalmazással.

2020. 06. 29. 20:46
null
EP Plenary session - Introductory remark by David SASSOLI, EP President - statement by Pierrette HERZBERGER-FOFANA (Greens/EFA,DE) and Philippe LAMBERTS (Greens/EFA,BE) on a racism issue Fotó: Emilie GOMEZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet is megírta, hogy pár hete hatalmas felháborodást keltett az Európai Parlamentben, hogy az egyik fekete képviselő bántalmazással vádolta a belga rendőrséget. A szenegáli származású, de német állampolgársággal bíró Pierrette Herzberger-Fofana könnyek között mesélte el a testület rasszizmusvitáján, hogy Brüsszelben nemrég maga is rendőri túlkapás áldozata lett: a belga egyenruhások kicsavarták a kezéből a telefont, miután a képviselőnő levideózta egy – szerinte feltehetőleg szintén rasszista indíttatású – akciójukat. A dráma nyomán David Sassoli, az uniós parlament elnöke a belga miniszterelnököz fordult, követelve: vizsgálja ki, mi is történhetett az EP-képviselővel.

A történet érdekes fordulatot vett, miután hétfőn a belga ügyészség épp Herzberger-Fofanát vádolta meg rágalmazással. Mint azt a rendőrségi szóvivő is tudatta, a képviselőasszony volt az, aki az incidens során „gyermek módjára” viselkedett, sőt jelenetet rendezve hátráltatta az épp szolgálatot végző egyenruhásokat.

– Elkezdte filmezni a kollégákat, majd közölte, hogy nincs joguk féken tartani a feketéket – idézte a belga sajtó a rendőrség verzióját a történtekről, amelyből az is kiderült: az EP-képviselőnek az nem tetszett, hogy a rendőrök épp két fekete fiatalt igazoltattak, akik előzőleg bántalmazták egy harmadik társukat. A belga rendőri szakszervezetek hétfőn az uniós parlamentet is jócskán kritizálták, amiért a testület tapsviharral jutalmazta a fekete képviselőnőt – mielőtt még a belga fél, a rendőrök meghallgattattak volna.

Lapunk nemrég arról is beszámolt, hogy Brüsszelben tüntetést tartottak a rendőri szervek, mondván: George Floyd halála és az Egyesült Államokban kitört tüntetéshullám óta egészen méltatlan bánásmódban részesülnek a politikusok, a sajtó és a polgárok részéről.

– Keményen dolgoztunk a koronavírus-helyzetben is. Most mégis sok járókelő szól oda nekünk, videóznak minket. A legkisebb incidensből hatalmas ügyet csinálnak. Átléptünk egy határt – panaszolta a brüsszeli lapokban Vincent De Clercq, az egyik észak-brüsszeli rendőrkapitányság tisztje.

Az Európai Parlament egyelőre nem reagált a Herzberger-Fofana-ügyben bekövetkezett fordulatra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.