Bukaresti kirohanás

Azzal vádolja a PSD-t, hogy „suttyomban” meg akarták szavazni az „úgynevezett székelység” autonómiáját.

Magyar Nemzet
2020. 07. 31. 12:12
IOHANNIS, Klaus
A kampány hevében bírált ismét az államfő Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannis román államfő szerint az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) és a parlamenti többség többi pártja – köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – szándékosan idézett elő egészségügyi válságot, hogy oka legyen bírálni a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányát. A PNL éléről államfővé választott Johannis tegnapi sajtónyilatkozatában azzal vádolta a PSD körül kialakult parlamenti többséget, hogy három hétig „példátlan cinizmussal” eszköztelenül hagyta a kormányt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, amikor „időhúzással” hátráltatta a karanténtörvény elfogadását. Johannis politikai ellenfeleit a magyar érdekek állítólagos kiszolgálásának – tehát közvetve a román nemzeti érdekek elárulásának – vádjával igyekezett lejáratni.

A PSD szemére vetette, hogy lepaktált az RMDSZ-szel, ismét azzal vádolva a szociáldemokratákat, hogy „suttyomban” meg akarták szavazni az „úgynevezett székelység” autonómiáját. ­Klaus Johannis már korábban is azt hangoztatta, hogy a PSD odaadná Erdélyt a magyaroknak, a párt elnökének pedig feltette a szónoki kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök cserébe a megegyezésért? Akkori vádaskodását a magyarok elleni gyűlöletbeszédnek minősítette az Országos Diszkriminációellenes Tanács.

A kampány hevében bírált ismét az államfő
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Lucian Romașcanu, a PSD szóvivője Johannis nyilatkozatára reagálva úgy értékelt: miután a kormány és az államfő elvesztette a járvány elleni harcot, Johannis józan ítélőképességét is elvesztette. Szerinte a „bűnös és inkompetens” kormányt le kell váltani, ennek érdekében pedig a PSD bizalmatlansági indítványt fog beterjeszteni. Romániában a politikusok a szeptemberi önkormányzati és az év végén esedékes parlamenti választásokra készülnek.

Az országban az utóbbi két hónapban újból erőre kapott a koronavírus-járvány, a június eleji értékek tízszeresére emelkedett a napi fertőzésszám. A tegnap diagnosztizált 1356 új fertőzöttel ismét megdőlt a napi esetszám negatív rekordja, és meghaladta a húszezret a nyilvántartott aktív koronavírus-fertőzöttek száma – írja az MTI.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.