Évtizedekre börtönbe küldték a volt maláj kormányfőt

Mind a hét korrupciós vádpontban bűnösnek találta egy malajziai bíróság Najib Razak volt miniszterelnököt.

Mártonffy Attila
2020. 07. 28. 17:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind a hét korrupciós vádpontban bűnösnek találta egy malajziai bíróság Najib Razak volt miniszterelnököt, ezért kedden súlyos börtönbüntetést mértek rá. Ez volt az első ítélet abban a tárgyalássorozatban, amely két évvel ezelőtt kezdődött a 1MDB maláj állami befektetési alap több milliárd dolláros megcsapolásának ügyében. A világ több országára is kiterjedő bonyolult csalási és korrupciós perben Najib Razakot többek között vesztegetés elfogadásával, hatalommal való visszaéléssel és pénzmosással vádolták. A volt kormányfő mindvégig tagadta a vádakat. A politikus csak a hatalommal való visszaélés miatt tizenkét évet kapott, tízet pedig a többi vádpontért – egyenként. A 2009 és 2018 között hivatalban lévő Najib Razak várhatóan csak azután kezdi meg büntetésének tényleges letöltését, hogy lezajlottak a fellebbviteli tárgyalások – írja a BBC. Az exminiszterelnök közösségi oldalán közölte, a végsőkig fog harcolni neve tisztázásáért. A világraszóló botrány miatt a 61 éve kormányzó Egyesült Malájok Nemzeti Szervezete párt elveszítette a 2018-as választásokat, s az új kormány első dolga volt, hogy újrakezdje a nyomozást a bukott politikus ellen.

Az elvileg az ország gazdasági fejlődését szolgálni hivatott 1MDB befektetési alapot 2009-ben alapították Najib Razak hatalomra kerülése után, bevételeit többek között a tetemes olaj- és exportbevételek képezték. Először 2015-ben merült fel a gyanú, hogy nem minden stimmel az alap tevékenysége körül, ugyanis a bankok és a kötvénytulajdonosok egy ideje már nem kapták meg járandóságukat. A maláj és az amerikai hatóságok azt feltételezték, hogy mintegy 5,4 milliárd dollárt egyszerűen illegálisan kiszivattyúztak az alapból, s az összeget magánszemélyek zsebében tüntették el. Itt sem időzött sokáig, a kenőpénzek hamarosan luxusingatlanokat, magánrepülőgépeket, Van Gogh- és Monet-festményeket fialtak, sőt állítólag A Wall Street farkasa című hollywoodi sikerfilmet is ebből finanszírozták. A csalásban kulcsszerepet játszott a Goldman Sachs amerikai befektetési bank, amelyet a maláj kormány 6,5 milliárd dollár értékű állampapír eladásával bízott meg. Ennek nagy részét azonban a bankárok segítségével elsikkasztották. A Goldman a múlt héten jutott egyezségre Kuala Lumpurral, ennek részeként a pénzintézet 3,9 milliárd dollárt fizet a maláj államnak a bűnügyben játszott szerepéért.

A mostani ítélet arról a 42 millió ringgit (tízmillió dollár) vesztegetési pénzről szól, amely az állami befektetési alapból egyenesen Najib Razak magánszámláján landolt. A politikus azzal védekezett, hogy pénzügyi tanácsadói félrevezették, s közülük is az Egyesült Államokban is megvádolt bizonyos Jho Low a főbűnös – ám az ő holléte egyelőre ismeretlen. Ügyvédei állítják, hogy védencük a szaúdi királyi családtól kapta a pénz. Amíg hivatalban volt, az egykori miniszterelnököt még sikerült minden vád alól felmentetni, a választás elvesztése után azonban már más szelek kezdtek fújni. Najib Razak ellen tavaly augusztusban is indult egy még súlyosabb per – ebben még nincs ítélet –, amelyben azzal vádolják, hogy 2,28 milliárd ringgitet (550 millió dollár) fogadott el 2011 és 2014 között. S hogy a felesége se maradjon ki: Rosmah Mansornak pénzmosási és adóelkerülési vádakkal kell szembenéznie.

Változékony gazdasági teljesítmény

Malajzia államformája alkotmányos monarchia. Lakosainak száma körülbelül 32 millió, többségük (65 százalék) maláj, de nem elhanyagolható a kínaiak aránya sem (24 százalék), s nem szabad megfeledkezni az indiaiakról sem (8 százalék). A gazdasági növekedés erős stagnálást mutat a Világbank statisztikái szerint. A kilencvenes évek első felében a bruttó hazai termék (GDP) bővülése megközelítette az évi 10 százalékot, az 1998-as ázsiai válság idején viszont több mint 7 százalékkal zuhant a teljesítmény. A 2001-es és 2009-es újabb mélypontok után 2010-re 7,4 százalékos növekedést produkált a gazdaság, ám azóta csökken a bővülés üteme. 2019-ben már mindössze 4,3 százalékot tett ki. Idén pedig Malajziát sem kímélik a Covid–19-járvány gazdasági következményei: a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint 2020-ban 3,8 százalékkal zsugorodik a GDP.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.