Ez történik, ha a rendőrség támogatásán akarnak spórolni

Egymilliárd dollárral megvágta a New York-i rendőrség támogatását a város tanácsa, miközben a statisztikák szerint a BLM-es anarchisták zavargásai idején 25 százalékkal nőtt a gyilkosságok és hatvan százalékkal az autólopások száma az amerikai metropoliszban. Los Angelesben szerdán lemondott az iskolarendőrség vezetője a városi támogatás megvonása miatt. Sadiq Khan londoni polgármester is a rendőrségen és a tűzoltóságon próbál spórolni, miközben „rasszizmusfigyelőket” vesz fel mesés fizetésért.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 07. 03. 9:25
New York Black Lives Matter Protest
epa08491867 New York City police officers keep protestors from in front of a police vehicle following the arrest of a man, for unknown reasons, in there midst of a Black Lives Matter protest against police brutality, organized as part of the larger public response sparked by the recent death of George Floyd, an African-American man who was killed last month while in the custody of the Minneapolis police, in Brooklyn, New York, USA, 17 June 2020. There have been wide spread protests following Floyd’s death, which was captured in a cell phone video where a police officer, who has now been charged with murder, is seen kneeling on Floyd’s neck while he can be heard saying 'I can’t breathe'. EPA/JUSTIN LANE Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

New York város tanácsa szerdán elfogadta azt az indítványt, miszerint egymilliárd dollárral (kb. 890 millió euró) csökkentik a rendőrség (NYPD) költségvetését. Ezzel a július 1-jével induló új üzleti évben a rendőrség büdzséje mintegy ötmilliárd dollárra apad. Az NYPD aktív állományát a tervek szerint nem csökkentik, a megszorításokat főként az adminisztratív állások, illetve a fizetett túlórák csökkentése révén valósítanák meg, viszont a városvezetők leszavazták az iskolák védelmére tervezett 5300 fős rendőri állomány kiképzését.

Ugyanakkor a hivatalos rendőrségi statisztikák szerint jelentősen nőtt a gyilkosságok, a betörések és az autólopások száma május közepe és június közepe között New Yorkban. A legutóbbi, június 15-i rendőrségi statisztika szerint a BLM-tüntetések idején 38 gyilkosság történt a városban, kétszer annyi, mint az előző év azonos időszakában. Ebben az évben már 159 gyilkosság történt New Yorkban, ami 25 százalékkal több, mint 2019 hasonló időszakában.

Jelentősen, 24 százalékkal nőtt a halálos áldozattal járó lövöldözések száma is, az NYPD 394 ilyen esetet vett nyilvántartásba június közepéig. Az anarchisták fosztogatása miatt több mint duplájára nőtt a betörések száma (759-ről 1691-re), a betöréses lopásoké pedig 47 százalékkal emelkedett (4480-ról idén 6595-re). Arányaiban az autólopások száma nőtt a legdurvábban, hatvan százalékkal (3078-ra a tavalyi 1893-mal szemben).

Fotó: MTI

Los Angelesben szerdán lemondott az iskolarendőrség vezetője, miután a város 25 millió dollárral csökkentette a szervezet költségvetését. Todd Chamberlain az indoklásában úgy fogalmazott, hogy a rendvédelmi szolgálatban eltöltött 35 év után „olyan helyzetbe hoztak, ami lehetetlenné teszi, hogy munkám révén hatékonyan, professzionálisan és biztonságosan segíthessem a rám bízott közösségek életét”. A költségvetés megnyirbálását a volt rendőrfőnök károsnak és potenciálisan életveszélyesnek minősítette. Szintén Los Angelesben egy civil jogvédő csoport közben azért kampányol, hogy a jelenlegi 1,8 milliárd dolláros költségvetésnek csak a negyedét különítsék el a rendőrség fenntartására.

London polgármestere, Sadiq Khan múlt hét végén bejelentette, hogy a koronavírus miatti általános költségcsökkentés jegyében 110 millió fontot (mintegy 122 millió euró) von el a rendőrség költségvetéséből, és további 25 millió fontot (27,5 millió euró) a londoni tűzoltóság büdzséjéből. A Metropolitan Police állománya jelenleg 32 400 rendőrből áll, de 9500 civil alkalmazott és 1240 úgynevezett support officer is a szervezethez tartozik. Utóbbiak állása lehet a legnagyobb veszélyben, ha leépítésre kerül a sor. Ugyanakkor a londoni rendőrség „rasszizmusszpottereket” keres napi 150 fontos (plusz költségek), mesés fizetésért. A Daily Mail beszámolója szerint az új rendőrségi alkalmazottak szűrését végző személyekkel szemben csupán annyi az elvárás, hogy szűrjék ki a rasszista hajlamú, intoleráns jelentkezőket. Azok a figyelők, akik átjutnak az első rostán, évente 29 ezer font fizetést kaphatnak, ami jóval magasabb, mint azoké a rendőröké, akiket végül felvesznek.

Londonban a késelések jelentik a legnagyobb problémát: a hivatalos rendőrségi statisztika szerint 2019-ben 15 492 késeléses merénylet történt. Összesen 149 embert öltek meg tavaly a brit fővárosban, közülük kilencvenet késsel sebeztek halálra.

Nagy-Britanniában tavaly 45 600 fölé emelkedett a késes támadások száma – ez a legmagasabb érték a statisztikák készítésének kezdete, 2011 óta. A londoni rendőrség vezetője, Cressida Dick arról számolt be, hogy az elmúlt három hétben 140 rendőr sérült meg súlyosan a BLM-es csőcselékkel, illetve más radikális anarchistákkal történt utcai összecsapások során.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.