Önkéntes száműzetésben a volt spanyol király – jó helyet választott

Spanyolországban és Svájcban is vizsgálatot folytatnak az egykori uralkodó ellen, a kialakult helyzet egyre kellemetlenebb a királyi családnak.

Magyar Nemzet
2020. 08. 04. 9:52
A pénzügyi botrányba keveredett I. János Károly volt spanyol király
2019. június 2-án készült kép I. János Károly volt spanyol királyról egy bikaviadalon Aranjuez városban. A pénzügyi botrányba keveredett, 82 éves I. János Károly 2020. augusztus 3-án a királyi család internetes oldalán megjelent levelében tájékoztatta fiát, VI. Fülöp jelenlegi uralkodót, hogy elhagyja az országot, és külföldön telepszik le. Döntését azzal indokolta, hogy ez szolgálja Spanyolország érdekeit. Fotó: Andrea Comas Forrás: MTI/AP/Andrea Comas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhagyja Spanyolországot, és spanyol lapinformációk szerint a Dominikai Köztársaságban telepedig le I. János Károly volt spanyol király, hogy ezzel is támogassa fiát VI. Fülöp jelenlegi uralkodót. A 82 éves I. János Károly ezt maga jelentette be egy a királyi család honlapján közzétett levélben – írta a BBC brit hírportál.

Történelmi karakter A most 82 éves I. János Károly volt uralkodó csaknem negyven évig ült a trónon, és igen nagy szerepet játszott a modern, demokratikus Spanyolország békés felépítésében Francisco Franco diktátor 1975-ös halála után. A trónról 2014-ben mondott le.

A La Vanguardia című dominikai lap egyébként azt írja: az egykori uralkodó már a karibi szigetországban tartózkodik, ahová a Spanyolországban egyre inkább kibontakozó botránya miatt menekült a napokban.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök nemrég zavarónak nevezte a János Károly körül kialakult helyzetet, amelynek része egy pénzügyi vizsgálati nem csak Spanyolországban, de Svájcban is. A gyanú szerint az egykori uralkodó több mint hatmillió eurót kapott azután, hogy egy spanyol konzorcium nyerte el a Medinát és Mekkát összekötő nagysebességű vasútvonal építésének második fázisát Szaúd-Arábiában. A pénzt állítólag Abdalláh egykori szaúd-arábiai uralkodótól kapta, és egy svájci bankba tette.

Mióta a spanyol legfelsőbb bíróság idén vizsgálatot kezdeményezett az ügyben, a helyi sajtóban állandó témát szolgáltat az ügy, illetve a kérdés, hogy vajon mekkora összegről lehetett valójában szó. Az összeget a király állítólag Abdalláh egykori szaúd-arábiai uralkodótól kapta, és Svájcban helyezte el. Ez a hatóságok gyanúja szerint a pénz eltüntetésére irányuló próbálkozás lehetett. János Károly ügyvédje közölte, hogy a volt király a hatóságok rendelkezésére áll az ügyben, írta az MTI. A királyi ház szerint VI. Fülöp semmit sem tudott az esetleges pénzügyi szabálytalanságokról, és ismert, hogy lemondott a volt királytól várható személyes örökségéről.

A Dominikai Köztársaság cáfolta, hogy a volt spanyol uralkodó ott tartózkodik

A Dominikai Köztársaság bevándorlási hivatala kedd este közölte, hogy ellentétben a spanyol lapok állításával, I. János Károly volt spanyol uralkodó nem lépett „az ország területére”. A súlyos korrupciós botrányba keveredett előző spanyol király hétfőn jelentette be, hogy elhagyja hazáját, és az ABC című spanyol lap írta azt, hogy Dominikára ment.

A dominikai külügyminisztérium az AFP francia hírügynökség kérdésére közölte, hogy „nem áll a rendelkezésére semmilyen olyan információ”, amely szerint I. János Károly a karibi országban tartózkodik.

Az ABC tudomása szerint a volt uralkodó a hét végén Spanyolországon belül Galiciába, onnan pedig a portugáliai Portóba utazott, ahonnan elrepült a Dominikai Köztársaságba. Az újság azt feltételezte, hogy I. János Károly elfogadta számos meghívása egyikét, de nem tudni, hogy végül a karibi országban fog-e letelepedni. Az újság emlékeztetett: a volt uralkodó egyszer azt mondta, hogy ha el kellene hagynia Spanyolországot, akkor Új-Zélandra utazna.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.