A Halál-völgyben pusztítanak a kaliforniai erdőtüzek + galéria

Ledobott tűzgátló anyaggal is küzdenek több tízezer hektár megmentéséért Kaliforniában.

Magyar Nemzet
2020. 08. 20. 8:00
null
Napa megye, 2020. augusztus 19. Erdõtûz pusztít a kaliforniai Napa megyében 2020. augusztus 18-án. MTI/AP/Noah Berger Fotó: Noah Berger
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét eleji villámcsapások nyomán újult erővel pusztítanak az erdőtüzek Kaliforniában, különösen a legnépesebb, nyugati parti szövetségi állam északi és középső részén – számolt be róla szerdán a The Los Angeles Times. A tűzoltók – akik helikopterről ledobott tűzgátló anyaggal is próbálják megfékezni a lángokat – számos megyében mintegy kéttucatnyi tüzet próbálnak megfékezni. Az elmúlt hetekben elrendelt hőségriadó tízmilliók életét érinti, miközben a koronavírus-járvány is súlyos problémát jelent. A növényzet több tízezer hektáron égett le, sokakat ki kellett telepíteni az otthonukból.

A vacaville-i rendőrség például evakuációs tervet osztott meg szerdán a Twitteren, emlékeztetve a helybélieket, hogy orvosságaikról és irataikról se feledkezzenek meg.

Current Official evacuation area for Vacaville residents due to the LNU Lightning Complex Fires. If you are near these areas, please prepare items (essential medications, paperwork, etc.) and family members to be ready to safely leave, if necessary. pic.twitter.com/Iz5RyW5SKz

— Vacaville Police (@VacavillePolice) August 19, 2020

Fotók: MTI

Áram nincs, füst van

Külön problémát jelent, hogy mivel a kaliforniaiak a csúcsra járatják a légkondicionáló berendezéseket, egyes helyeken összeomlott az áramszolgáltatás. A Santa Cruz-hegység környékét füstfelhő borítja be a helyszíni beszámolók szerint, rontva a levegő minőségét.

A legszárazabb és legforróbb amerikai nemzeti parknak tartott Halál-völgy környékén a napokban 54,4 Celsius-fokig (130 Fahrenheit) szökött fel a hőmérő higanyszála. Ezt a Földön az elmúlt évszázadban mért legmagasabb hőmérsékletnek tartják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.