Hétfőn szavaznak Romániában a kormány elleni indítványról

Hétfő délutáni együttes ülésén szavaz a kétkamarás román parlament a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványról.

Forrás: MTI2020. 08. 30. 11:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánybuktatást a járványhelyzet rossz kezelésére, a gazdasági és egészségügyi „káoszra” hivatkozva a legnagyobb frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezte, amely másik két baloldali párttal együtt a papírforma szerint összegyűjtheti a szükséges 233 szavazatot a Ludovic Orban vezette kabinet megbuktatásához, de csak akkor, ha a szavazáson nem lesznek hiányzók és pártütők.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 30 tagú frakciója csak közvetlenül a voksolás előtt dönt arról, hogy megszavazza-e a bizalmatlansági indítványt. Az RMDSZ tehát abban a vonatkozásban lehet a mérleg nyelve, hogy biztossá teheti a kormány bukását, de talpon maradását nem tudja garantálni.

Romániában szeptember 27-én önkormányzati választások lesznek, és a parlament mandátuma pedig az végén jár le.

A bukaresti elemzők szerint a PNL-kormány sorsa egy-két szavazaton múlhat, bukása esetén pedig a parlamenti választásokig elhúzódó politikai válságra lehet számítani Romániában, ez idő alatt pedig Ludovic Orban kormányának korlátozott ügyvivői hatáskörrel kell majd a koronavírus-járvány okozta válságot kezelnie.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.