Magyar Gripenek kísérték az amerikai nehézbombázót

Erőt és egységet demonstráltak az amerikai B–52-esek a NATO tagállamok felett.

Magyar Nemzet
2020. 08. 30. 13:32
null
Fotó: MATE MAJERIK Forrás: Facebook/US Embassy Budapest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség két JAS–39-es Gripenje kísérte az amerikaiak B–52 Stratofortress nehézbombázóját egy különleges kiképzési gyakorlat részeként pénteken, amikor Magyarország felett is elhaladtak a gépek – adta hírül az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége. A művelet során az amerikai légierő összesen hat, nukleáris fegyver célba juttatására is alkalmas bombázója repült át az összes NATO tagállam felett: négy az angliai fairfordi bázisról startolva Európát, kettő pedig az észak-dakotai Minotból indulva az Egyesült Államokat és Kanadát körbe repülve. A B–52-esek kíséretét és újratöltését a tagállamok gépei – köztük a magyar Gripenek – biztosították.

Az Egyesült Államok Európai Parancsnokságának közleménye szerint a gyakorlat célja az volt, hogy demonstrálják a NATO egységét, erősítsék a készenlétet, és lehetőséget nyújtsanak az együttműködésre. A Bombázó Különítmény (Bomber Task Force) rendszeresen végez hasonló gyakorlatokat, a misszió 2018-as indulása óta már több mint kétszáz repülést hajtottak végre a szövetségesekkel közösen.

A magyar Gripenek nemrégiben tértek haza egy másik küldetésből, a többnemzeti légi harcsoportnapok (Magday) részeként hat izraeli F–16-ossal és hat német Eurofighterrel gyakorlatoztak közösen az Északi-tenger felett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.