időjárás 12°C Helga 2022. október 3.
logo

Moszkva tiltakozott hágai katonai attaséjának megfigyelése miatt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2020.08.17. 14:23

Erélyes tiltakozásának adott hangot a moszkvai holland nagykövetség ügyvivőjének hétfőn az orosz külügyminisztérium, amiért megfigyelőberendezést találtak a hágai orosz katonai attasé gépkocsijában.

A bekéretett holland diplomatát felszólították, hogy Hága haladéktalanul hozzon intézkedéseket a hasonló, a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvencióval ellentétes incidensek kiküszöbölése érdekében. A kétoldalú kapcsolatokban idén korábban feszültséget keltett, hogy Hollandia júliusban az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult az Ukrajna felett 2014-ben lelőtt maláj utasszállító ügyében. Korábban az orosz külügyminisztérium azzal vádolta meg a holland kormányt, hogy nyomást gyakorol az ügyet tárgyaló törvényszékre és átpolitizálta a nyomozati eljárást.

2018 áprilisában Hollandia orosz műszaki szakembereket utasított ki, és lefoglalta műszaki eszközeiket, azt állítva, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) számítógépes rendszereit szándékoztak feltörni, valamint információhoz próbáltak jutni a Nagy-Britanniában 2018 márciusában mérgezés áldozatává vált Szergej Szkripal átállt orosz hírszerző és a maláj gép ügyében folytatott nyomozás állásáról. Moszkva ezzel szemben arról adott ki tájékoztatást, hogy a nemkívánatos személynek minősített orosz szakemberek a hágai orosz nagykövetség műszaki berendezéseinek védettségét tesztelték a megszaporodott hackertámadások miatt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.