Nem lassul a fertőzés terjedése keleti szomszédunknál

Nem lassul a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, hétfőre is több mint 2100 új beteget regisztráltak, velük együtt az azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 121 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból. Közben az egészségügyi tárca felülvizsgálta a külföldi országok vörös és zöld zónába besorolását, Magyarországot a zöldben hagyta.

Forrás: MTI2020. 08. 31. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közölt adatok alapján az elmúlt napban Ukrajnában 2141 új esettel 121 215-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké harminc újabb halálos áldozattal 2557-re, miközben eddig 57 114-en gyógyultak meg, közülük előző nap csak 380-an. Jelenleg 61 544 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel, számuk 1731-tel nőtt egy nap alatt. A fertőzöttek számát tekintve a járvány kezdete óta a legtöbb új beteget, 2481-at múlt pénteken jegyezték fel.

A legtöbb új beteget, 277-et – továbbá hat halálos áldozatot – az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből, a második legtöbbet, 189-et a dél-ukrajnai Odessza megyéből jelentették. Kijevben az azonosított fertőzöttek száma elérte a 13 370-et, az elhunytaké a 208-at.

Az ország legfertőzöttebb régiójában a nyugat-ukrajnai Lviv megyében 154 esettel 14 510-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké öt újabb elhunyttal 394-re.

Kárpátalján jelenleg az azonosított fertőzöttek száma 7516, az elhunytaké három újabb áldozattal 262-re nőtt, miközben eddig 3324-en győzték le a kórt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi tájékoztatóján közölte, hogy előző nap 309 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani az országban. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 82 kapta el a vírust, közülük már 11 261-en fertőződtek meg.

Előző nap 18 162 tesztet végeztek el Ukrajnában, ebből 14 109 PCR-tesztet és 4053 antitestszűrést.

Közben a Jevropejszka Pravda hírportál hétfőn jelentette, hogy az egészségügyi tárca felülvizsgálta a külföldi országok zöld, illetve vörös zónába besorolását. A közzétett – még nem végleges – lista szerint Magyarország változatlanul zöld besorolást kapott, akárcsak a szomszédos országok közül Szlovákia, Lengyelország, Fehéroroszország és Oroszország is. Vörös zónába került viszont Románia és Moldova, továbbá az összes volt jugoszláv tagállam Szlovénia és Szerbia kivételével, amelyek zöld besorolást kaptak. A zöld zónába sorolt országokból érkezőknek nem kell kéthetes önelszigetelésbe vagy karanténba vonulniuk Ukrajnában. Kijev ugyanakkor múlt péntektől ismét lezárta egy hónapra az ország határait a külföldiek előtt, csak az átutazást engedélyezi, továbbá a tartózkodási engedéllyel rendelkezők, valamint kivételt képező személyek, csoportok számára a belépést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.