Rendkívüli ülést tartanak szerdán az EU vezetői Belarusz ügyében

Az uniós tagállamok vezetői szerda délelőtt rendkívüli tanácskozást tartanak a belarusz válsággal kapcsolatban – jelentette be a Twitteren Charles Michel, a 27 EU-ország állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke. A videókonferencián a magyar miniszterelnök is részt vesz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 17. 21:15
EU institutions leaders comment on the future of Europe in Brussels
Charles Michel vitatott tervezetet tett le az asztalra Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michel üzenetében hangsúlyozta: a belaruszoknak joguk van ahhoz, hogy jövőjükről döntsenek és szabadon válasszák meg vezetőjüket. Hozzátette: A tüntetők elleni kegyetlenkedések megengedhetetlenek.

A vezetők videókonferencia keretében tárgyalnak a Belaruszban egyre súlyosbodó helyzettel kapcsolatban azután, hogy Moszkva vasárnap bejelentette, kész katonai segítséget nyújtani Belarusznak szükség esetén. Tanácskoznak továbbá arról is, milyen konkrét támogatásokat nyújthatnak a hatósági brutalitás áldozatainak. Litvánia például civil szervezeteken keresztül folyósított 50 millió euró összegű uniós segélyalapot javasol, míg Lengyelország 13 millió eurós, belarusz tudósokat és a média pluralizmusát támogató programot jelentett be. A balti államok, Dánia, Csehország és Lengyelország az EU-t kérte fel közvetítő szerepre, az országot immáron 26 éve irányító Aljakszandr Lukesanka elnök és az ellenzék között.

Szerdán délben egyeztetnek majd az Európai Tanács vezetői, Charles Michel twitteren megosztott üzenete szerint.

Múlt pénteken, a tagállamok külügyminiszterei arra az álláspontra jutottak, hogy a belarusz választások nem minősíthetők sem szabadnak, sem tisztának, és szankciók előkészítésében állapodtak meg, a választásokat követő tiltakozáson részt vevők elleni erőszak elkövetői és a választási eredmények meghamisításáért felelősök ellen

Belaruszban egy hete folyamatosak a tüntetések. A tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka elnök elcsalta az augusztus 9-én tartott elnökválasztást, amelyen a hivatalos adatok szerint a voksok 80,1 százalékát kapta. Lukasenka hétfőn kijelentette, hogy hajlandó megosztani a hatalmat és megváltoztatni az alkotmányt, ugyanakkor megerősítette, hogy az elnökválasztást nem fogják megismételni.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfő este az MTI megkeresésére elmondta, a magyar miniszterelnök is részt vesz az ügyben összehívott szerda déli rendkívüli uniós videókonferencián. Aznap délután kormányülés is lesz, csütörtök reggel pedig Orbán Viktor avatóbeszédet mond a Nemzeti Összetartozás Emlékhelyénél – ismertette a miniszterelnök tervezett programját a sajtófőnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.