Több mint 33 millió eurót küld az Európai Unió Libanonnak

A sürgősségi egészségügyi igények kielégítését szolgálja a gyorssegély.

Magyar Nemzet
2020. 08. 06. 12:21
EC President von der Leyen speaks on coronavirus disease (COVID-19) in Brussels
European Commission President Ursula von der Leyen holds a news conference detailing EU efforts to limit economic impact of the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Brussels, Belgium April 2, 2020. REUTERS/Francois Lenoir/Pool - RC2AWF9IFH05 Fotó: Francois Lenoir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 33 millió eurót (mintegy 11,6 milliárd forintot) mozgósít az Európai Bizottság a libanoni robbanás következtében felmerülő sürgős egészségügyi igények kielégítésére, az orvosi ellátás támogatására és a szükséges felszerelések beszerzésére – jelentette be csütörtökön a Twitter-mikroblogon az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen azután beszélt erről, hogy megbeszélést folytatott Hasszan Diab libanoni miniszterelnökkel.

Az Európai Unió egyébként tegnap arról tájékoztatott, hogy tűzoltókat, a túlélők után kutató keresőkutyákat küld a katasztrófa sújtotta libanoni fővárosba, illetve az unió Kopernikusz műholdas rendszerét is Bejrút rendelkezésére bocsátja. Katonai hajókat, helikoptereket küld a térségbe a gyógyellátás gördülékenyebbé tétele, a sebesültek és rászorulók, valamint az orvosi és védőfelszerelések szállításának megkönnyítése érdekében.

A távirati iroda szerint a bizottság elnöke azt közölte: az uniós bizottság fontolóra veszi a folyamatban lévő humanitárius segítségnyújtás fokozását a szükségletek értékelésétől függően. Szakértők és a felszerelések lehetséges mozgósítását a keletkezett kár mértékének felmérésére, valamint a veszélyes anyagok, például azbeszt és egyéb vegyi anyagok kezelésére.

Von der Leyen kiemelte, hogy az uniós bizottság készen áll, hogy megvizsgálja, miként fokozhatná kereskedelmi kapcsolatait, egyebek mellett a vámkezelés területén. Felajánlotta az EU segítségét a Bejrút újjáépítéséhez szükséges teljes körű értékelés elvégzéséhez, valamint az ahhoz szükséges gazdasági támogatás felszabadításához.

Egy a Magyar Nemzetnek nyilatkozó libanoni túlélő arról számolt be: a robbanás olyan volt, mintha egy atombomba robbant volna. „Csak a gombafelhőt láttuk, s mindannyian halálra voltunk rémülve.” Yeghia Tashijan arról is beszélt: a bejrúti kikötő a földdel vált egyenlővé. Libanon szinte teljes egészében az importtól függ, a kikötő nélkül élelmiszer- és gyógyszerhiány várható az országban, miközben a gazdaság is összeomlik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.