Zavargások törtek ki a hágai no-go zónában + videók

Gyújtogatások voltak Hága multikulturális negyedében, Schilderswijkben szerda éjjel. A sok tucat fiatal, sokadik generációs bevándorló úgy vonult végig a városrészen, hogy több rendőrautót is megrongált. A kerületet – a holland kormány integrációs programjainak ellenére is – megelőzi a rossz híre.

Magyar Nemzet
Forrás: NU.NL2020. 08. 13. 14:31
Wilders, Geert
Fotó: MTI/EPA/Koen Van Weel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zavargások törtek ki szerda éjjel Hága multikulturális, kilencven százalékban bevándorlók lakta városrészében, Schilderswijkben. A híradások szerint 100-150 fiatal kezdett randalírozni a holland parlamentnek is helyet adó nagyváros utcáin, ahol gyújtogattak és barikádokat építettek. A rendőrség jelentése szerint a huligánok egy autót teljesen tönkre tettek, és a kiérkező rohamrendőröket is tojásokkal és kövekkel dobálták meg. Csütörtökre virradóra összesen négy fiatalt vettek őrizetbe, számos rendőrt pedig halláskárosodás gyanújával vittek kórházba a mellettük robbanó petárdák miatt. Az internetre feltöltött felvételeken jól látható, ahogy szinte lángra lobbannak a kerület utcái, miközben a fiatal, sokadik generációs bevándorlók áthaladnak a városrészen.

 

 

A polgármestert is kirabolták már a kerületben

A hágai Schilderswijk bár ránézésre sokkal élhetőbbnek tűnik, mint Európa hírhedt no-go zónái, a brüsszeli Molenbeek vagy a stockholmi Rinkeby, többször is reflektorfénybe került már a rossz bűnügyi statisztikái és az ott kirobbant tüntetések miatt.

Emlékezetes, hogy 2015 nyarán egy arubai férfi őrizetbe vétele, majd halála miatt napokig lázongott a kerület: akkor négy éjszaka alatt több mint kétszázan kerültek rács mögé a közrend megzavarása és vandalizmus miatt.

 

Szintén itt esett meg, hogy a város korábbi, liberális polgármesterét kirabolták egy villamosmegállóban. A Mark Rutte miniszterelnök vezette jobbközép-liberális Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért politikusa, Pauline Krikke bár megpróbálta a szőnyeg alá söpörni az esetet, a sajtó felfedte, hogy ő a pórul járt nő. A polgármester asszony akkor magyarázkodásra is kényszerült: mint mondta, igazán nem láthatta, hogy ki vagy épp milyen származású rabló vette el tőle a táskáját.

A festők negyedéből lett no-go zóna

Schilderswijk központi fekvése miatt eredetileg Hága egyik népszerű és előkelő kerülete volt, ám a bevándorlók első generációjának hatvanas évekbeli érkezése után fordult a kocka: egyre több marokkói és török migráns jelent meg a városrészben, a hollandok pedig szép lassan elkezdtek kiköltözni. Egyébként maga a Schilderswijk, azaz „festők negyede” név is erre utal: az egykor felkapott kerület valamennyi utcáját híres holland művészekről nevezték el.

Az itt található lakóházak a minimalista és modern holland stílust idézik, de már-már kiszúrja az ember szemét, hogy valamennyit parabolaantennák díszítik. Ez sem véletlen: a külföldi származású, ám hollandul nem tudó lakosok így fogják be a török és arab nyelvű csatornákat.

 

Noha Schilderswijkben még mindig nagy számban élnek módos emberek, az itt élők hetven százaléka tartozik az alacsony jövedelmű kategóriába, illetve a huszonöt év alattiak közel nyolcvan százaléka munkanélküli. A holland kormány integrációs programokkal segíti a helyzetet, és időről időre azt is felméri, hogy a lakosok hogy viszonyulnak a helyi rendőrséghez. Erre elméletileg amiatt van szükség, hogy a szerda éjjelihez hasonló zavargások ne alakulhassanak ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.