Gyors ütemben nőtt a brit gazdaság teljesítménye júliusban

A korábbi súlyos visszaesések után jelentősen nőtt a brit gazdaság teljesítménye júliusban, továbbra is messze elmarad azonban a koronavírus-járvány előtt mért szintektől.

Forrás: MTI2020. 09. 11. 11:04
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett adatsora szerint a brit hazai össztermék (GDP) júliusban 6,6 százalékkal volt magasabb az egy hónappal korábbi szintnél.

A júliussal zárult három hónapban ugyanakkor 7,6 százalékkal csökkent a GDP-érték az előző, februártól áprilisig számított mozgó háromhavi időszakhoz képest, és júliusban 11,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint februárban, a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások bevezetése előtti utolsó teljes hónapban.

A júniussal zárult idei második naptári negyedévben példátlan ütemben, 20,4 százalékkal zuhant a brit GDP-érték negyedéves összevetésben, és áprilisban, a korlátozások érvénybe léptetése utáni első teljes hónapban is rekordmértékben, 20 százalékkal esett a hazai össztermék az előző hónaphoz képest.

Az ONS számításai szerint júliusban a GDP-érték 18,6 százalékkal volt magasabb az áprilisi mélypontnál.

A statisztikai hivatal azonban hangsúlyozza pénteki adatismertetésében azt is, hogy a brit gazdaság teljesítménye még mindig csak alig több mint a felét hozta be a járvány okozta korábbi súlyos veszteségeknek, annak ellenére, hogy az összeomlásszerű áprilisi zuhanás óta a havi összevetésben mért GDP-érték immár három hónapja folyamatosan emelkedik: májusban 2,4 százalékkal, júniusban 8,7 százalékkal nőtt a brit hazai össztermék.

A brit GDP-érték 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor kibocsátási értéke júliusban 6,1 százalékkal emelkedett, de még mindig 12,6 százalékkal elmaradt a februári szinttől.

Londoni makrogazdasági elemzők szerint várhatóan még legalább másfél évbe telik, mire a brit gazdaság egészének teljesítménye ismét eléri a koronavírus-járvány előtti szinteket.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics a statisztikai hivatal friss adatsorsának pénteki ismertetése után összeállított gyorselemzésében közölte: várakozása szerint a soha nem tapasztalt második negyedévi zuhanást rekordütemű növekedés követi a harmadik negyedév egészében, de valószínűleg a júliusi növekedés volt az utolsó nagyarányú havi GDP-megugrás a korábbi hónapok súlyos veszteségei után.

A ház ennek alapján azzal számol, hogy a brit gazdaság teljes kilábalására 2022 elejéig várni kell.

A Capital Economics londoni elemzőinek előrejelzése szerint ebben a helyzetben a Bank of England további 250 milliárd fonttal megtoldja gazdaságélénkítő és likviditáspótló célú mennyiségi enyhítési keretét.

A brit jegybank monetáris tanácsa legutóbb júniusban emelte az addigi 645 milliárd fontról 745 milliárd fontra (293 ezer milliárd forintra) a mennyiségi enyhítésre fordítható összeget.

Ebből a Bank of England a forgalmazóktól brit állampapírt, illetve a pénzügyi szektoron kívüli cégektől befektetési osztályzatú – vagyis jó minőségű, alacsony hozamú – vállalati fontkötvényeket vásárolhat.

A jegybank a nagy-britanniai koronavírus-járvány márciusi elhatalmasodása óta eddig 300 milliárd fonttal emelte a mennyiségi enyhítés keretét, márciusban ugyanis már megtoldotta 200 milliárd fonttal az addigi 445 milliárd fontos eszközvásárlási összeget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.