Hirtelen a női videójátékosok lettek fontosak az ENSZ-nek

Az ENSZ, illetve annak a nőkkel foglalkozó ága, a UN Women mostanában egészen érdekes ügyek mögé tud beállni. Most épp a női videójátékosok ügyében szólaltak fel, és hívták fel a figyelmet az elnyomásra – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 09. 06. 21:55
An attendee plays a video game at E3, the world's largest video game industry convention in Los Angeles
A szakember szerint a szülőknek kulcsszerep jut a megelőzésben Fotó: REUTERS/Mike Blake
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ több, világszinten is fontos témát karol fel, például a gyerekházasságokat vagy a szexrabszolgaságot. A szervezet női ága, a UN Women azonban most másfelé vette az irányt, kicsit félrerakta a fent említett ügyeket, és a videójátékok felé fordította a figyelmét.

Ahogyan arra a Caldronpool blog is rámutat, továbbra is világszerte évente mintegy 12 millió kiskorú lányt kényszerítenek házasságba, illetve a női rabszolgaság sem példa nélküli dolog. Nekik viszont úgy néz ki, „várniuk kell”, mert az előtérbe a videójátékot játszó nők kerültek.

Mint kiderül a UN Women bejegyzéséből, a játékosok majdnem felét, 46 százalékát nők teszik ki. Ehhez érdekes párhuzamot társít a szervezet, ugyanis azt írják, hogy ezt a nagy arányt nem is gondolnák az emberek, elnézve azokat, akik a játékipart vezetik – mert ott főleg férfiak vannak vezető pozícióban az olyan vállalatoknál, mint például a Sony, a Nintendo vagy a Microsoft. Ez pedig a szervezet szerint nem helyénvaló, sőt a nők elnyomását bizonyítja.

A játékosok közé beleszámolnak mindenkit, aki valaha is játszott már számítógépes játékkal, akár telefonon is. Így beleszámít az is, ha valaki a Candy Crush-sal vagy a Farmville-el játszik, derül ki a Caldronpool cikkéből. A szerző, James Macpherson arra is rámutat, hogy a UN Women gondolatmenete alapján nőgyűlöletre lehetne hivatkozni az autógyártásnál is, mivel sokkal több azon nők száma, akik autót használnak, mint azoké, akik előállítják őket.

Ugyanígy a macskaeledelek tekintetében a fogyasztók 99,9 százaléka macska, de ezt nem lehet tudni csak abból, ha megnézzük, kik állítják elő az élelmiszert. Természetesen a tamponhasználók 100 százaléka is nő, de a termék gyártásában nem csak nők vesznek részt, írja Macpherson.

A lényeg csupán annyi, összegzi gondolatait, hogy ha az ember valamit fogyaszt, még nem jelenti azt, hogy azt neki kellene előállítania is.

Emlékezetes egyébként, hogy korábban a UN Women volt az, aki azt hirdette, hogy az emberek hanyagolják az olyan, politikailag helytelen kifejezéseket, mint a férj vagy a feleség. Szerintük egyenlőbbé kell tenni a világot, és ehhez az is kell, hogy az emberek nemileg semleges megszólításokat alkalmazzanak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.