időjárás 17°C Medárd 2023. június 8.
logo

Lemondott az amerikai nagykövet

Magyar Nemzet
2020.09.15. 19:53
Lemondott az amerikai nagykövet

Mélyen átérzett büszkeséggel és egyben némi szomorúsággal tudattam Trump elnök úrral és Szijjártó külügyminiszter úrral, hogy november 1-jével lemondok az Egyesült Államok magyarországi nagyköveti posztjáról – jelentette be az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének Facebook-oldalán David Cornstein. A diplomata bejegyzésében nem indokolta döntését. A most 82 esztendős nagykövet 2018-ban érkezett Magyarországra a republikánus Donald Trump elnök politikai kinevezettjeként. Vezetése alatt jelentősen javultak az amerikai–magyar kapcsolatok, tavaly májusban Donald Trump a Fehér Házban fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt.

„Megtiszteltetés és kiváltság volt szolgálni az országot, amelyet szeretek, egy olyan országban, amelyet őszintén megkedveltem, de kétoldalú kapcsolataink túlmutatnak egyetlen emberen. Nagyon büszke vagyok arra, amit a budapesti amerikai nagykövetség teljes csapatával – magyarokkal és amerikaiakkal egyaránt – elértünk az országaink mint szövetségesek közötti kapcsolatok erősítése terén. Hiányozni fog Magyarország, a csodálatos barátok és emlékek, amelyeket itt szereztem, ám nagykövetségi kollégáimat, Magyarországot és a magyar népet mindörökre a szívembe zártam” – folytatta üzenetét a nagykövet.

A külképviselet honlapja szerint a követtanácsos Marc Dillard, aki 2019. augusztusában érkezett Magyarországra. Tekintve, hogy az Egyesült Államokban november harmadikán rendeznek elnökválasztást, az új utód kinevezésére várhatóan jó pár hónapot várni kell majd.

A diplomata bejelentését éppen akkorra időzítette, amikor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Washingonban van az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Izrael történelmi békemegállapodásának ceremóniáján. A magyar külgazdasági és külügyminiszter nem sokkal korábban közös fotót is kirakott oldalára „Magyarország barátja” képleírással.

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/photos/a.110378113788081/199808701511688/?type=3&theater

Az pedig az amerikai first lady, Melania Trump Facebook-oldaláról derült ki, hogy David Cornstein múlt héten nála is járt, a találkozón még az Egyesült Államok és Magyarország közötti kapcsolatokat is áttekintették.

https://www.facebook.com/FLOTUS/photos/a.286086438527290/1002408363561757/?type=3&theater

Az Index.hu diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, David Cornstein lemondása nem meglepő, a koronavírus-járvány miatt már hónapokkal ezelőtt visszatért az Egyesült Államokba, mert ott vannak az orvosai. Korábban a Népszava meg nem erősített pletykákra hivatkozva arról írt, hogy a nagykövet haza akar térni New Yorkba, hogy segítse Donald Trump választási kampányát, valamint az izraeli nagykövetségi tisztre pályázik. Akkor az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége tagadta ezeket a feltételezéseket.

David Cornstein nagyszülei apai ágon Oroszországból, anyai ágon Magyarországról származtak, de ő már az Egyesült Államokban élt és dolgozott sikeres üzletemberként.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.