időjárás 34°C Ilona 2022. augusztus 18.
logo

Nyugati fegyverekkel vívják a háborúkat a Közel-Keleten

Dócza Edith Krisztina
2020.09.26. 07:44

Az elmúlt öt évben az Egyesült Államok és európai szövetségesei exportálták a Közel-Keletre és Észak-Afrikába szállított fegyverek közel háromnegyedét – derül ki a washingtoni székhelyű Nemzetközi Politikai Központ (CIP) ezen a héten közzétett jelentéséből. A kutatók a 2015 és 2019 közötti időszakot vizsgálták. A világ vezető fegyverexportőreként a térségbe az Egyesült Államok szerepel a lista elején, az eladások közel ötven százalékáért felel. Az európai államok közül Franciaország, az Egyesült Királyság, Németország és Olaszország összesen a szállítmányok 24 százalékát adják.

Azok, akik a fegyverkereskedelmet támogatják, általában a stabilitás erejeként, a szövetségek megszilárdításának módjaként vagy az Irán elleni fellépés alternatívájaként írják ezt le. Szakértők szerint azonban a régióba irányuló fegyverkereskedelem emberi jogi visszaéléseket eredményez, továbbá szerepet játszik abban, hogy a konfliktusok fennmaradjanak. Mindezek mellett az ügyletek hozzájárulnak a régió jövőbeli instabilitásához is – derül ki a jelentésből.

– A légi bombázásoknak és a nagy hatótávolságú tüzérségnek közvetlen szerepe volt civilek tízezreinek halálában, és közvetve százezrekért felelősek az infrastruktúra bombázása miatt

– nyilatkozta William Hartung, a jelentés szerzője és a CIP fegyver- és biztonsági projektjének igazgatója. Szíriában például a fegyveráramlások elősegítették, hogy a polgárháború következtében több millió civil lakos elhagyja szülőföldjét, továbbá több százezren lelték halálukat a harcok következtében – olvasható a tanulmányban. Jemenben az amerikai és brit repülőgépek, valamint a Szaúd-Arábiába és az Egyesült Arab Emírségekbe szállított bombák, rakéták és páncélozott járművek hozzájárultak ahhoz a háborúhoz, ami több mint százezer ember életét követelte. A dokumentum arra is kitér, hogy a térségbe szállított fegyverek gyakorta rossz kezekbe kerülnek. Összességében a szakértők ezért azt javasolják, hogy az üzleteket ne csak gazdasági érdekek mentén, hanem körültekintő politikai megfontolások alapján kössék meg.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.