Svédországban már a kiskorú bűnözők is egyre veszélyesebbek

Megdöbbentő felfedezést tett a svéd rendőrség a bűnbandák felszámolására irányuló akciója során. Kiderült, hogy több kiskorú is aktív részese bűnszervezeteknek, és hogy már komoly bűncselekményeket is elkövettek.

Forrás: v4na hírügynökség2020. 09. 04. 13:08
Riots in Malmo
epa08632692 Emergency services and Riot Police amid Smoke billowing from burning tires, pallets and fireworks during riots with few hundred protesters in the Rosengard neighbourhood of Malmo, Sweden, 28 August 2020. The protest was sparked by the burning of a coran by members of Danish far-right party Stram Kurs earlier in the day. The party's leader Rasmus Paludan was denied entry to Sweden to attand a protest on 28 August. EPA/TT NEWS AGENCY SWEDEN OUT Fotó: TT NEWS AGENCY Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután tavaly novemberben egy 15 éves fiú életét vesztette egy lövöldözésben, a Rimfrost Hadművelet keretében a malmöi rendőrség most hat hónap alatt próbálta meg rendezni a közbiztonsági kihívásokat, és felszámolni az utcai lövöldözéseket, robbantásokat és bandaháborúkat. A program júniusban ért véget, de eredményei erősen megkérdőjelezhetők, mivel a statisztikák szerint nemhogy csökkent, de nőtt a halálos kimenetelű utcai lövöldözések száma a városban. Bár tény, hogy 142-ről 135-re csökkent az „szokásos” összecsapások gyakorisága, azonban a vizsgált periódusban a halálos kimenetelű lövöldözések száma 12-ről 25-re növekedett.

A friss statisztikák emellett arra is rámutatnak, hogy a bandákban elkövetett komoly bűntények a kiskorúak körében is szokatlan népszerűségnek örvendenek. Az említett hat hónapban ugyanis nyolcvan olyan 8–14 éves gyermekről jelentettek a hatóságok, akik koruk ellenére csoportosan fosztogatnak. Stefan Sinteus malmöi rendőrfőnök szerint a jelenséget komolyan kell venni, mert itt nem csak bolti csokilopásról van szó, hanem komoly rablásokról, ezek a tettek pedig a későbbiekben komolyabb bűncselekményekhez, például a drogkereskedelemhez vezethetnek.

A svéd közbiztonság helyzete már régóta aggasztó tendenciákat mutat. A stockholmi rendőrség szerint egyre elterjedtebbek a modern fegyverek is a bűnbandák körében. Joakim Sturup elemző egy korábbi interjújában arra is rámutatott, hogy az automata fegyverek használata ötven százalékkal nőtt hét év alatt, a lövöldözések pedig már sokszor a civil lakosságot is veszélyeztetik. A szakértő emlékeztetett a norsborgi lövöldözéses esetre is, mely során egy 12 éves kislány veszítette életét.

Fotó: MTI/EPA

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.