A járvány második hullámával küzd több európai ország

A koronavírus-járvánnyal küzd Európában több ország. A vírus gyors terjedése miatt további korlátozásokat rendelt el pénteken a belga kormány és Lengyelország is. Megállíthatatlannak tűnik a vírus terjedése Ukrajnában, és távozik tisztségéből a cseh egészségügyi miniszter.

Forrás: MTI2020. 10. 23. 14:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyamatosan gyorsul a fertőzés terjedése Ukrajnában

A szomszédos ország tovább küzd a járvány második hullámával, egyre csak gyorsul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában. Egymás után három napon át döntötte meg a korábbi csúcsot az újonnan regisztrált betegek száma, ami péntekre már meghaladta a hét és fél ezret. Közben az egészségügyi miniszter bejelentette, hogy kénytelenek lesznek a tavaszihoz hasonló szigorú korlátozásokat bevezetni az országban, ha a napi új esetszám eléri a 15 ezret.

A közölt adatok alapján előző nap az eddigi legmagasabb számú, 7517 új esettel 330 396-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 121 újabb halálos áldozattal 6164-re emelkedett. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 356 kapta el a vírust, közülük már csaknem 21 ezren fertőződtek meg a járvány kezdete óta.

Fotó:

A szigorú központi karantén bevezetésének lehetőségéről – amely magában foglalhatja a közösségi közlekedés, beleértve a metrók leállítását – eddig a kormányzat azt mondta, hogy nincs napirenden. Makszim Sztepanov napi tájékoztatóján közölte, hogy ha a napi új betegszám eléri a 15 ezret, a karatén szigorítása mellett mobilkórházak felállítása is elkezdődik, mozgósítják az összes egészségügyi dolgozót, még a gyakornokokat is.

Távozik tisztségéből a cseh egészségügyi miniszter

Távozik tisztségéből Roman Prymula cseh egészségügyi miniszter, miután a sajtó rajtakapta, hogy szerda éjjel egy vendéglőben találkozott Jaroslav Faltynekkel, a kormányzó ANO mozgalom képviselőházi frakciójának vezetőjével.

Az érvényben lévő, a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló kormányrendelet szerint a vendéglőknek zárva kell tartaniuk. A találkozóról készült fotókat a Blesk című bulvárlap pénteki kiadásában hozta nyilvánosságra. Prymula ráadásul arcmaszkot sem viselt, amikor kijött egy vendéglőből és beszállt szolgálati autójába. Jan Hamáček belügyminiszter, a kormánykoalíciós Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, valamint az ellenzéki pártok vezetői azonnal követelni kezdték Prymula távozását az egészségügyi miniszteri tisztségből. Prymula párton kívüli politikus, de tisztségébe az ANO jelölte. Hamáček szerint Prymula a kormányrendelet megszegésével hiteltelenné vált, és nem maradhat posztján.

Andrej Babiš kormányfő szintén felszólította Prymulát: mondjon le, mert máskülönben ő hívja vissza tisztségéből. A kormányfő szerint Prymula a találkozóval súlyos hibát vétett.

– Ha az emberektől azt kérjük, hogy tartsák be a szabályokat, (...) akkor nekünk kell jó példával elöl járnunk. Ilyen hibát nem lehet megbocsátani

– jelentette ki Babiš.

– A miniszter viselkedése (...) sokkoló, katasztrofális és megbocsáthatatlan

– szögezte le Babiš.

A miniszterelnök délután találkozik Miloš Zeman államfővel, hogy megvitassa vele a kialakult helyzetet. Babiš reméli, hogy Prymula utódját rövidesen sikerült megtalálni, és ő már részt tud venni a hétfői kormányülésen. Roman Prymula szeptember 21-től töltötte be az egészségügyi miniszter tisztségét, miután elődje, Adam Vojtech lemondott. Vojtech visszatérését a tárca élére Babiš kizárta.

Belgium

A koronavírus-járvány gyors terjedése miatt további korlátozásokat rendelt el pénteken a belga kormány, ezek főként a sport és a kultúra területét érintik. A rendelkezéseket Alexander de Croo miniszterelnök jelentette be péntek reggeli sajtótájékoztatóján. Ezen a napon a nemzetbiztonsági tanács folytatja az egyeztetést, és várhatóan este ismertetnek további intézkedéseket.

– A járványügyi helyzet annyira aggasztó, hogy újabb korlátozásokra van szükség. Ezek jelentősen kihatnak a polgárok szabadságára. A vírust azonban nem állítja meg se törvény, se rendelkezés. Nekünk magunknak kell összefognunk, hogy legyőzzük

– mondta a kormányfő a lakosokhoz intézett beszédében.

Az új szabályok értelmében minden sporteseménynek a nyilvánosság kizárásával kell zajlania, az amatőr bajnokságokat felfüggesztik. A kormány azt az engedményt tette, hogy a 18 év alattiak szervezhetnek sportrendezvényeket, de azokat csak egyik szülő látogathatja. A beltéri kulturális rendezvényeken legfeljebb negyven ember vehet részt. Ha viszont a szervezők olyan helyszínt biztosítanak, ahol a fizikai távolságtartásra vonatkozó másfél méter betartása lehetséges, az eseményeken akár kétszázan is részt vehetnek. A kormány döntése értelmében az ország élményparkjait be kell zárni, az állatkertek azonban nyitva maradhatnak.

A rendelkezések hétfőtől lépnek életbe, és november 19-ig maradnak érvényben. A belga kormányt az utóbbi hetekben több járványügyi szakértő a tavaszihoz hasonló teljes lezárásokra szólította fel, mivel nemzetközi kimutatások szerint Belgiumban az egyik legmagasabb a fertőzések aránya Európában.

A 11,5 millió lakosú országban 24 óra alatt csaknem 17 ezer új fertőzöttet regisztráltak, és mintegy ötszáz embert vettek fel kórházi kezelésre. Ezen a héten napi átlagban háromszázötven ember halt bele a Covid–19 betegségbe.

Lengyelország is szigorít szombattól

Lengyelországban is tovább szigorítanak az intézkedéseken szombattól. Bezárnak az éttermek, korlátozzák a kiskorúak kültéri mozgását, betiltják az öt személynél nagyobb gyülekezéseket – közölte sajtóértekezletén Matuesz Morawiecki kormányfő.

A lengyelországi kórházak járványügyi osztályain jelenleg 18 ezer szabad férőhely áll rendelkezésre – mondta Morawiecki. Elmondta: az intézkedések révén 10–14 napon belül lassítani akarják a járványt, egyébként további szigorításokra lesz szükség, amelyek között a kormányfő a mélyreható gazdasági zárlatot, valamint a határzárat említette.

Szombattól az egész országot a legveszélyeztetettebb kategóriát jelentő, piros besorolású járványövezetnek nyilvánítják – erősítette meg Morawiecki. A piros zónákban eddig is korlátozták a többi között a vásárlók számát a boltokban, felfüggesztették az edzőtermek és az uszodák működését. Október elején országszerte kötelező lett a szájmaszk köztéri viselése. Ezen felül Morawiecki közölte: az általános iskolák 4–8. osztályai távoktatásra térnek át. A középiskolákban a távoktatást hétfőn vezették be. Emellett betiltják az öt személynél nagyobb gyülekezéseket, ez alól kivételt jelentenek egy háztartásban élők és az egy munkahelyen dolgozók.

Egyelőre két hétre bezárnak az éttermek, amelyek kizárólag elvitelre készíthetnek ételeket. A kormányfő közlése szerint rövidesen bemutatják a többek között a vendéglátóipar támogatását célzó programot. Bezárnak a szanatóriumok is. A kiskorúak 8 és 16 óra között nem csoportosulhatnak, csak felnőttek kíséretében hagyhatják el otthonaikat. Morawiecki otthonmaradásra kérte a hetven év feletti, nem munkába járó embereket, közölve egyúttal: elindítják az idősek támogatását – a bevásárlást, a gyógyszerbeszerzést – biztosító programot.

A mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban egy nap alatt 13 632 új fertőzöttet regisztráltak, többet, mint eddig bármikor a járvány kitörése óta. 153-an elhunytak, közülük 137-nek a Covid–19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt. Egy nap alatt 687-tel, 10 788-re nőtt a koronavírus-fertőzéssel kórházakban kezeltek száma, 851 beteg van lélegeztetőgépen.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy az EU tovább szűkítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját: egyre több országban kényszerülnek szigorításokra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.