időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

A trükkök nem tesznek jót az EU és Ukrajna közti kapcsolatoknak

2020.10.28. 10:35

Ukrajna teljes mértékben, jóhiszeműen és maradéktalanul tartsa tiszteletben és hajtsa végre valamennyi nemzetközi szerződéses kötelezettségét – jelentette ki Győri Enikő fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében szerdán.

A képviselő az EP nemzetközi kereskedelmi bizottságának (INTA) az Ukrajnával folytatott átfogó kereskedelemi kapcsolatokról (DCFTA) szóló jelentése elfogadását követően közölte, hogy az ukrán fél több esetben leleményesen kihasználja az Európai Unióval kötött szabadkereskedelmi megállapodás kiskapuit.

A trükkök nem tesznek jót a kétoldalú kapcsolatoknak, aláássák a két fél közötti bizalmat – fogalmazott.

– Üdvözlöm az Európai Unió és Ukrajna között létrejött szabadkereskedelmi megállapodással összhangban eddig elfogadott ukrán reformokat és jogszabályokat, azonban azt várom, hogy keleti partnerünk a szerződésben vállalt összes kötelezettségét teljesítse. Arra szólítom fel Ukrajnát, hogy tartózkodjon a hasonló gyakorlatoktól – fogalmazott.

– Jövőre esedékes a szabadkereskedelmi egyezmény felülvizsgálata, az Európai Unió addig árgus szemmel figyeli a fejleményeket – tette hozzá a képviselő.

Győri Enikő kiemelte azt is, hogy Ukrajna az Európai Unió fontos stratégiai partnere, amelynek stabilitása és gazdasági fejlődése Európa érdeke is.

Ennek elősegítésére az unió 2014 óta jelentős összegű hitelt nyújtott az országnak makroszintű pénzügyi támogatás keretében, és nem hagyta magára a koronavírus-válság idején sem – közölte.

Potápi Árpád János: Az ukrán állam fordítva ül a lovon

Jelentős ellenszél mellett is komoly magyar sikerek születtek a hétvégén tartott ukrajnai helyhatósági választásokon. Potápi Árpád János történelmi győzelemként értékelte a magyar eredményeket, az ukrán kormány vádaskodására reflektálva pedig kijelentette, hogy a magyar kormánynak az alaptörvényből fakadó kötelessége a határon túli magyarság támogatása, az Európai Unióba, illetve a NATO-ba igyekvő ukrán állam pedig fordítva ül a lovon. Ebben az évben több Kárpát-medencei területen zajlottak választások, az általános tapasztalat pedig az, hogy ahol a magyarság összefog, ott nem marad el a siker – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár a hétvégi ukrajnai önkormányzati választáson elért magyar eredményeket értékelve. A politikus örömének adott hangot, hogy az adminisztratív reformok és a megváltozott törvényi helyzet ellenére az öt évvel ezelőtti siker újra megismétlődhetett. Potápi Árpád János a választások eredményeit ismertetve elmondta: az országos részvételi arány Ukrajna-szerte körülbelül 37 százalék volt, viszont a kárpátaljai részvételi arány – a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jó mozgósítási munkájának köszönhetően – 41 százalék fölött volt. Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy tíz pártból nyolc került be a Kárpátaljai Megyei Tanácsba, a KMKSZ pedig várhatóan nyolc képviselőt delegál a megyei tanácsba. Emellett a megyei kistérségek esetében pedig hét helyen – Beregszászban, Nagyberegen, Szürtében, Nagydobronyban, Tiszapéterfalván, Nagybégányban és a Viski kistérségben – sikerült magyarokat juttatni a polgármesteri székbe.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.