időjárás 3°C Gál 2021. October 16.
logo

Az EU támogatja az afrikai Száhel-övezet országait

Forrás: MTI
2020.10.20. 18:02

Az Európai Bizottság közel 44 millió eurót ajánl fel három Száhel-övezetbeli országnak, Burkina Fasónak, Malinak és Nigernek, hogy egyben enyhítse a koronavírus-járvány a régióra gyakorolt negatív hatásait – olvasható a brüsszeli testület keddi sajtóközleményében.

A bizottság az érintett országok képviselőivel szervezett videokonferencia keretében 23,6 millió eurót adományoz e három országnak humanitárius, és 20 milliót fejlesztési célokra 2020 végéig.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos szerint ezekben az országokban egyre romlanak a biztonsági és társadalmi körülmények, ami kockára teszi az egész régió stabilitását is. Hangsúlyozta: csak a mélyen gyökerező problémák orvoslásával sikerülhet jobb életet biztosítani a válság sújtotta régiókban élőknek.

2020-ban az EU összesen 84,6 millió eurót mozgósított humanitárius segítségnyújtás céljából Nigerbe, Burkina Fasóba és Maliba. Uniós becslések szerint ezekben az országokban legalább 13,4 millió embernek van szüksége közvetlen segélyekre.