Trumpnak fontos kampányutakat kell lemondania

Programja szerint billegő államokba látogatott volna el.

Magyar Nemzet
2020. 10. 02. 10:54
TRUMP, Donald
Tulsa, 2020. június 21. Donald Trump amerikai elnök beszél az oklahomai Tulsában tartott kampányrendezvényén 2020. június 20-án. A koronavírus-járvány miatt Trump több mint három és fél hónap után rendezhetett ismét kampánygyűlést a járvány miatt csak részben megtelt BOK Centerben. MTI/EPA/Albert Halim Fotó: Albert Halim
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan érintheti Donald Trump kampányát a karantén? Egyelőre annyi bizonyos, hogy a pozitív koronavírusteszt keresztülhúzta terveit, a soron következő útjait le kellett mondania. Pénteken éppen Floridában lett volna jelenése, ami nagy érvágás, az államban ugyanis jó esélyekkel indul. Florida 1996 óta mindig a győztesre szavazott, legutóbb 2016-ban is Donald Trump tudta behúzni, kevesebb mint két százalékkal. Idén is igazi úgynevezett billegő állam, a közvélemény-kutatások szerint Joe Biden demokrata jelölt mindössze néhány százalékkal vezet. Kulcsfontosságú lehet, hogy ki szerzi meg a népes spanyolajkú közösség szimpátiáját, akik körében az elnök erősödni tudott. Az állam 29 elektori helyet ad, így aki megnyeri, valódi jackpotot visz el.

Az elnök hivatalos programja szerint hétvégén még Wisconsinba látogatott volna el. Ez az állam ugyancsak jelképes, hiszen itt lángoltak fel a leghevesebben a rendőrellenes tüntetések. Miután a rendőrök lelőttek egy fekete férfit, Kenosha városában teljesen elszabadult a káosz, az erőszakba torkolló tüntetések megfékezésére a Nemzeti Gárdát is be kellett vetni. Donald Trump mindvégig kemény fellépést sürgetett a randalírozók megfékezésére. A felmérések szerint a tíz elektort adó Wisconsin is billegő állam, Joe Biden itt is csak nagyon szűken vezet. Négy évvel ezelőtt ez az állam is a republikánus jelöltre szavazott.

Lángokban Kenosha városa.
Fotó: Brendan McDermid / REUTERS

Ami a jövő hét elejét illeti, Donald Trump útja Arizonába, egy hagyományosan republikánus államba vezetett volna. Arizónát ugyan négy évvel ezelőtt behúzta Trump, de idén nem mehet biztosra, a közvélemény-kutatások itt sem neki kedveznek. Az amerikai média értesülései szerint ritka kitérőt tett volna a demokrata fellegvárba, Los Angelesbe is, ahol legutóbb februárban járt.

Egyelőre az is bizonytalan, hogy az elnök részt vehet-e a következő elnökjelölti vitán, melynek tervezett dátuma október 15. Az amerikai járványügyi hatóságok tünetmentesség esetére tíz nap karantént javasolnak, tehát erre még lehet esélye.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.