időjárás 17°C Orbán 2022. május 25.
logo

Homofóbia is lehetett a drezdai terrorista indítékai között

Forrás: MTI
2020.10.25. 17:24

Nemcsak a szélsőséges iszlamista meggyőződés, hanem a melegek iránti gyűlölet is a motivációk között lehetett a németországi Drezdában elkövetett halálos késelés ügyében, amelynek gyanúsítottját a napokban fogták el – írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

Szászország tartományi fővárosának központjában október 4-én támadtak meg két nyugatnémet turistát. Egyikük, egy 55 éves krefeldi férfi a kórházban belehalt sérüléseibe, társa, egy 53 éves kölni férfi túlélte a támadást.

A kettős bűncselekmény elkövetésével egy húszéves szíriai állampolgárt gyanúsítanak. Kedd este vették őrizetbe a drezdai belvárosban.

A fiatalembert közveszélyes iszlamistaként tartják számon a német hatóságok. A késelés előtt néhány nappal, szeptember 29-én szabadult a fiatalkorúak szászországi börtönéből, ahol a többi között külföldi terrorszervezet támogatása miatt kiszabott büntetését töltötte.

„Már korábban felismerhetők voltak nála a homofób beállítottság jegyei” – mondta a Welt am Sonntagnak Thomas Mücke, a Violence Prevention Network (VPN) nevű vállalkozás vezetője. A társaság, a szászországi biztonsági szervek megbízásából, börtönből szabaduló közveszélyes iszlamisták visszailleszkedésének támogatásával és megfigyelésével foglalkozik, és a gyanúsított is ügyfelei közé tartozott.

– Nem volt előre látható, hogy röviddel a szabadulás után ismét bűncselekményt követ el. Semmilyen jel nem utalt erre – mondta Thomas Mücke.

A VPN mellett a drezdai rendőrségnél és a nyomozást irányító szövetségi legfőbb ügyészségnél is fontos tényezőként kezelik a homofóbiát. A rendőrségi adatok szerint a támadásban meghalt férfi és kísérője „nyilvánvalóan párként” jelent meg az utcán. A szövetségi legfőbb ügyészség már fel is vette a melegek iránti gyűlöletet a lehetséges indítékok közé – írta a Welt am Sonntag.

A szövetségi belügyminisztérium a lappal közölte, hogy Németország továbbra is az iszlamista terrorizmus célkeresztjében van. A hatósági nyilvántartásban 619 közveszélyes iszlamista szerepel, és további 513 úgynevezett releváns személy, vagyis olyan ember, aki hajlandó közreműködni segítőként szélsőséges iszlamista indíttatású bűncselekmények elkövetésében.

A 83 milliós Németországban a legutóbbi becslések szerint 4,5-5 millió muszlim él, többségük szunnita török.