időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Jogvédők festékkel öntötték le az ausztrál elnök kocsiját

2020.10.12. 10:39

Leöntötték piros festékkel Scott Morrison ausztrál miniszterelnök gépkocsiját hétfőn a menekültek jogait oltalmazó aktivisták – jelentette a helyi média.

Az incidens akkor történt, amikor Morrison látogatást tett a Queenslandi Egyetemen, ahol koronavírus elleni oltást fejlesztenek. Amíg Morrison az épületben volt, néhány tucat tüntető körülvette az egyetemnél parkoló gépkocsiját, és leöntötte piros festékkel. Híradások szerint az incidensben könnyebben megsérült az egyetem egyik biztonsági őre.

A tüntetők követelték „a menekültek kiszabadítását”, és azt, hogy mindnyájuk számára engedélyezzék a beutazást Ausztráliába. Ezt személyesen Morrisonnal is akarták közölni, de ő, félbeszakítva az egyetemen tett látogatását egy másik bejáraton távozott.

Az ausztrál menekültügyi törvények értelmében az ország területére nem léphetnek menekültek és menedékkérők, amíg nem kaptak ausztrál vízumot. 2013 óta több mint háromezer menekültet és menedékkérők szállították át pápua új-guineai, naurui és karácsony-szigeteki menekültközpontokba. Ott kell megvárniuk a hatóságok döntését, de emberi jogi szervezetek szerint előfordul, hogy olyan esetben is ott tartják őket, amikor a nemzetközi jog szerint ez indokolatlan lenne. A tavalyi év végére kevesebb mint hatszázan maradtak ott, jogvédők szerint sokan közülük orvosi ellátásra szorulnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.