Őrtüzeik mellől üzentek a székelyek a brüsszeli bürokratáknak

Idén a koronavírus-járvány miatt sokkal kevesebb településen szervezték meg az őrtűzgyújtást a székelyek, mint az elmúlt években.

Forrás: MTI2020. 10. 25. 19:49
null
A székelyek őrtüzei az uniós döntéshozók számára is komoly üzenetértékkel bírnak Fotó: Mónus Márton Forrás: MTI/Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több tucat székelyföldi településen gyújtottak őrtüzeket vasárnap este Székelyföld autonómiája napján. A valamennyi helyszínen felolvasott petícióban Brüsszelnek üzentek a megmozdulások résztvevői. Gazda Zoltán, a szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) irodavezetője elmondta: idén a koronavírus-járvány miatt sokkal kevesebb településen szervezték meg az őrtűzgyújtást a székelyek, mint az elmúlt években.

Valamennyi helyszínen felolvasták a rendezvény kiáltványát. Az Izsák Balázs SZNT-elnök által jegyzett dokumentum arra figyelmeztetett, hogy a nemzeti régiók európai polgári kezdeményezést több mint 1,25 millióan írták alá szerte Európában, és ezzel a nemzeti régiók és a székelység ügye visszavonhatatlanul európai üggyé vált.

„Az Európai Uniónak felül kell vizsgálnia az önrendelkezési jog merev és elavult értelmezését. […][ Követeljük Brüsszeltől, hogy a globalizmus erőinek kiszolgálása helyett fordítsa a tekintetét a székelységre és Európa többi történetileg kialakult, ám önálló állammal nem rendelkező vagy idegen állam területén élő nemzeti közösségére!” – fogalmaz a kiáltvány.

A székelyek őrtüzei az uniós döntéshozók számára is komoly üzenetértékkel bírnak
Fotó: MTI/Mónus Márton

A kiáltványban a székelyek nyomatékosították: a nemzeti régiók nem a fejlődés kerékkötői, hanem Európa rejtett erőforrásai.

„Most, hogy a koronavírus-járvány végleg véget vethet a globalizáció szülte nagy európai népvándorlásnak, itt az idő, hogy helyben teremtsük meg az újjáépítés feltételeit!”

– fogalmaz a dokumentum.

A kiáltvány hihetetlennek és elfogadhatatlannak minősítette, hogy a 21. században Spanyolország és Románia is a börtönt és a megtorlást találja az egy tömbben élő nemzeti közösségek legitim törekvéseire adandó megfelelő válasznak.

„Koncepciós perek áldozatai a katalán vezetők és az úgynevezett székelyföldi terrorperben elítélt fiatalok is. A demokrácia elkötelezettjeiként elutasítjuk a diktatúra módszerének visszatérését! Határozottan tiltakozunk az ellen, hogy az Európai Unió államaiban ismét ártatlan emberek essenek az állami terror politikai pereinek áldozatául”

– fogalmaz a dokumentum, amelyet közfelkiáltással fogadtak el az őrtüzekhez gyűlt résztvevők.

A kiáltvány ismét kinyilvánította a résztvevők igényét Székelyföld területi autonómiájára úgy, ahogy azt a Székely Nemzeti Tanács által elfogadott autonómiastatútum megfogalmazta.

Az SZNT korábban arra kérte az őrtűzgyújtókat, hogy tartsák tiszteletben a járványügyi intézkedéseket, ezért a legtöbb helyszínen maszkot viselve és egymástól távolságot tartva vettek részt a rendezvényeken.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.