időjárás 15°C Helga 2022. október 3.
logo

Több mint 600 szíriai rabot engedtek szabadon a kurdok

Forrás: MTI
2020.10.15. 22:44

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez fűződő kapcsolatai miatt korábban őrizetbe vett több mint 600 szíriai rabot engedett szabadon csütörtökön a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milíciaszövetség Szíria északkeleti részén – közölte egy kurd szóvivő.

„A 631 (csütörtökön szabadon engedett) fogvatartott mindegyike szíriai állampolgár, és nem tapad vér kezükhöz” – mondta a dpa német hírügynökségnek Ámdzsad Oszmán, a kurd vezetésű SDF politikai szárnyának számító Szíriai Demokratikus Tanács (SDC) szóvivője. Az Iszlám Államhoz köthető egyetlen külföldi állampolgárt sem engedtek szabadon – tette hozzá.

Ők az első foglyok, akiket szabadon engedtek a börtönökből azt követően, hogy sikerült megállapodni az amnesztiát illetően a térségbeli arab törzsekkel – közölte.

A szíriai kurdok az Iszlám Állam harcosainak – köztük külföldieknek – ezreit, valamint családtagjait tartják fogva az SDF által 2016-ban létrehozott börtönökben és táborokban. A kurdok oroszlánrészt vállaltak a dzsihadista szervezet elleni harcból az évek során. A külföldi állampolgárok esetében a kurd hatóságok felszólították származási országuk kormányait, hogy maguk vonják felelősségre őket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.