időjárás 28°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Több szomáliai katonával végeztek az al-Shabaab szélsőségesei

Forrás: MTI
2020.10.15. 22:41

Legalább tizenhét szomáliai katona vesztette életét az al-Shabaab terrorszervezet támadásában Mogadishu térségében – közölte a szomáliai hadsereg egyik magas rangú illetékese csütörtökön.

A rajtaütés szerdán, a szomáliai fővárostól 30 kilométerre délnyugatra történt. A katonákat szállító egyik jármű egy pokolgépre hajtott, a robbanást követően pedig tűzharc alakult ki az iszlamistákkal.

Az összecsapásban többen megsebesültek.

A támadás elkövetőjeként az al-Shabaab jelentkezett a szócsövének számító Andalus rádióadón keresztül. A dzsihadisták azt állították, hogy mintegy harminc katonával végeztek.

A szélsőségesek az utóbbi időben fokozták tevékenységüket. A decembertől februárig terjedő időszakban ugyanis az Afrika szarván található országban parlamenti és elnökválasztást tartanak. Az eredeti elképzelések szerint 1969 óta első alkalommal visszatértek volna a közvetlen választásokhoz, de politikai nyomásra mégis úgy döntött az ország vezetése, hogy marad a több éve bevezetett, úgynevezett klánrendszer mellett, amelyben a parlamenti képviselőket az egyes klánok küldöttei választják meg, akiket viszont a közösségek vezetői jelölnek ki erre a feladatra.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetnek 2012-ben hűséget fogadó al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió (AU) békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen országszerte, így a fővárosban, Mogadishuban is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.