Meglepetés Moldovában, szoros döntő várható

Maia Sandu volt kormányfő nyerte az első fordulót, de Igor Dodon államfő ledolgozhatja hátrányát.

Pataky István
2020. 11. 02. 14:34
SANDU, Maia; DODON, Igor
Chisinau, 2020. november 1. Maia Sandu volt miniszterelnök, a Cselekvés és Szolidaritás párt vezetõje a sajtó képviselõinek nyilatkozik szavazata leadása után a moldovai elnökválasztáson Chisinauban 2020. november 1-jén. A moldovai elnökválasztáson nyolc jelölt indul. A küzdelem a várakozások szerint az oroszbarát Igor Dodon és a nyugatbarát és EU-integrációt támogató Maia Sandu között dõl el. MTI/EPA/Dumitru Doru Fotó: Dumitru Doru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maia Sandu volt kormányfő, a jobbközép Akció és Szolidaritás Pártjának (PAS) jelöltje nyerte a moldovai elnökválasztás első fordulóját. A meglepően jól szereplő, az európai integráció iránt elkötelezett politikus annak ellenére szorította a második helyre a jelenlegi államfőt, a szocialista Igor Dodont, hogy a felmérések, de még a választások után közzétett exit pollok is utóbbi magabiztos győzelmét jelezték. A 48 éves Sandu a voksok 36 százalékát tudhatja magáénak, míg az oroszbarát Dodon 33 százalékot kapott. A PAS politikusa óriási sikert aratott a Nyugat-Európában élő moldovaiak körében, akik ezúttal nagy számban vettek részt a megméretésen.

Ludovic Orban román miniszterelnök hétfőn üdvözölte Maia Sandu sikerét. Kijelentette: reméli, a választások után nagyobb hangsúlyt kap az európai integráció Chisinauban. Cornel Ciurea moldovai politológus ugyanakkor a megméretés előtt arra hívta fel a figyelmet, hogy miután az Európai Unió Keleti partnerség programja válságba került, az Európa-barát pártoknak vissza kellett fogniuk integrációpárti üzeneteiket, s mondanivalójukat csupán az uniós pénzügyi segélyekre korlátozták, amelyek amúgy folyamatosan csökkennek. – A moldovaiak egyre inkább egyfajta semleges, a kiegyezés irányába mutató álláspontra helyezkednek, közelítenek a Kelet és Nyugat közötti hídszerep elfogadásához – mondta az elemző.

Bár előnnyel indul a november 15-i döntő menetben, a Romániával szorosabb kapcsolatokra törekvő Sandunak nem lesz könnyű dolga, elemzők szerint ugyanis a 17 százalékot szerzett harmadik helyezett, baloldali Renato Usatîi szavazóinak nagy része Dodont fogja támogatni a második fordulóban. A közel hétszázalékos eredménnyel a negyedik helyen végző Violeta Ivanovra voksolók túlnyomó többsége is Dodon mellé állhat. Maia Sandu ezzel szemben öt-hat százaléknyi biztos szavazatra számíthat a többi, rendkívül szerényen szereplő jobboldali jelölt támogatói részéről. Összességében az elemzők nagyobb „merítési” lehetőséget jósolnak Dodonnak a szavazói támogatást illetően, így elképzelhető a hátrány ledolgozása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.