Trump: Ha csak a „jogszerű” voksokat számolják, akkor én nyertem

Egy sor zavarba ejtő szabálytalanság történt a választásokon szerte az országban.

Forrás: MTI2020. 11. 06. 8:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha a „jogszerű” voksokat számolják, akkor ő nyerte a választást – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban csütörtök este tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta: azt, hogy a szavazatok számlálása még mindig tart, ő úgy értékeli, hogy választási csalásra készülnek.

– Ha csakis az érvényes szavazatokat számlálják meg, akkor könnyed győzelmet aratok – mondta.

Hangsúlyozta: egy sor zavarba ejtő szabálytalanság történt a választásokon szerte az országban.

– Ha figyelembe veszik a jogszerűtlenül leadott szavazatokat, ha beszámolják a későn érkezett voksokat is, ez azt jelenti, hogy megpróbálják elcsalni a választást – fogalmazott. Elismerte, hogy Georgiában és Pennsylvaniában a szavazatszámlálás során jelentősen csökkent az előnye.

Donald Trump kilátásba helyezte, hogy a republikánusok pereket indítanak, és a választás tisztaságáról folyó viták szerinte valószínűleg a szövetségi alkotmánybíróság elé kerülnek majd.

Trump és a Republikánus Párt egyébként már három tagállamban nyújtott be perkeresetet, a Philadelphia megyei választási bizottságot külön is beperelték, mert nem tette lehetővé, hogy a szavazatszámlálásnál jelen lehessenek republikánus megfigyelők.

Michiganben és Georgiában a bírák szinte azonnal visszautasították a perkeresetek befogadását, Pennsylvaniában azonban Trump jogászcsapata győzelmet aratott, mert az érintett választási bizottságoknál lehetővé tették, hogy a Republikánus Párt munkatársai megfigyelőként jelen lehessenek a voksok megszámlálásánál.

Trump újraválasztását támogató tüntetők plakátokra írják, hogy az összes szavazat megszámlálását követelik a philadelphiai Kongresszusi Központnál
Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell

Ugyanakkor Pennsylvania főügyésze, Josh Shapiro – akit az amerikai sajtó demokrata pártiként mutatott be – a CNN televíziónak adott interjújában úgy vélekedett, hogy a Trump-kampány perkeresetei „inkább politikai, mint jogi dokumentumok”.

Bill Stepien, Trump kampánymenedzsere – még az esti sajtótájékoztató előtt – újságíróknak bejelentette, hogy Wisconsinban a szavazatok teljes újraszámlálását fogja kérni.

A szintén vitatott nevadai választásokról szólva Jason Miller, a Trump-kampány szóvivője azt közölte: „a szó szoros értelmében véve minden egyes szavazatot megvizsgálunk majd”. Miller szerint péntekre egyértelmű lesz, hogy Donald Trump az Egyesült Államok elnökeként folytatja a következő négy évben is.

Csütörtökön Joe Biden demokrata párti elnökjelölt szintén a saját győzelmét jövendölte.

– Nem kétséges, hogy amikor a szavazatok számlálása befejeződik, akkor Harris szenátort (Kamala Harris alelnökjelöltet) és engem nyilvánítanak majd győztesnek – mondta rövid nyilatkozatában Biden. Tartózkodott azonban attól, hogy győztesnek mondja magát. Biden arra kérte az amerikaiakat, hogy legyenek türelmesek.

– A demokrácia néha zűrzavaros, és néha kis türelmet is igényel. De ezt a türelmet siker koronázza immár több mint 240 év óta – jegyezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.