Enyhülnek a koronavírus miatti korlátozások Ausztriában

Hétfőtől számos korlátozás enyhül Ausztriában, az ünnepek alatt még a síelés is megengedett lesz.

Forrás: The Local, MTI2020. 12. 02. 18:18
Women relaxing at restaurant chalet house on Penken Park Austria
Women relaxing at restaurant chalet house on Penken Park Austria Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ausztria enyhít a koronavírus miatt elrendelt korlátozásain december 7-től. Az osztrák kormány a mai napon jelentette be, hogy visszavon néhány szigorúbb intézkedést, azonban számos szabály megmarad. A hétfőtől életbe lépő intézkedések azokhoz az enyhébb korlátozásokhoz hasonlatosak, amelyek a jelenlegi szigorítások előtt voltak hatályosak – írja a The Local hírportál osztrák kiadása.

Sorban állnak az emberek egy bolt előtt, miután az osztrák kormány szigorúbb korlátozásokat vezetett be. Bécs, november 14.

éjszakai kijárási tilalom

Az egész napos kijárási tilalom részben megszűnik: ezentúl este nyolc és reggel hat óra között lesz érvényben a kijárás korlátozása. Ebben az éjszakai idősávban csupán négy okból hagyhatják el otthonukat a lakosok: munkavégzés, testmozgás, másokról való gondoskodás, és létszükséglet, például egy vészhelyzet elkerülése céljából.

Az összejövetelek létszáma

A napközbeni összejöveteleken kizárólag két háztartás találkozhat, a létszám pedig legfeljebb hat felnőtt és hat gyermek lehet.

Karácsonyi lazítás

Az összejövetelekre vonatkozó szabályok a karácsonyi időszak alatt, azaz december 24–26. között, valamint december 31-én nem lesznek érvényesek, ezeken a napokon ugyanis bármennyi háztartás gyülekezhet, de fontos, hogy – a gyermekek kivételével – legfeljebb tíz ember.

Oktatási intézmények

Az általános iskolák és az óvodák december 7-től újból kinyithatnak, azzal a feltétellel, hogy tízéves kor felett kötelező lesz a maszkviselés. Néhány esetben a tanítás váltott műszakban és különböző termekben – tornatermekben, illetve a nagyobb távolságtartást lehetővé tevő helyeken – folyik majd. A középiskolákban és a felsőoktatási intézményekben továbbra is marad a távoktatás.

Sporttevékenységek

Az edzőtermek, fitneszstúdiók és egyéb sportlétesítmények továbbra is zárva tartanak, ugyanakkor a síelés szentestétől megengedett lesz.

– December 24-től ismét lehetséges lesz egyedül, szabadtéren sportolni, például síelni, így az osztrák népesség az ünnepek alatt is tud majd sporttevékenységet végezni

– jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár mai sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI

Vendéglátás és gasztronómia

A szállodák január 7-ig zárva maradnak, így többnapos üdülésre nem lesz lehetőség. A bárok, az éttermek, a kávézók és a szórakozóhelyek leghamarabb eddig az időpontig szintén nem nyithatnak ki. A karácsonyi vásárok 2020-ban elmaradnak.

Üzletek

A boltok december 7-től kinyithatnak, azonban az üzlethelyiségek befogadóképességétől függően tíz négyzetméterenként legfeljebb egy vevő tartózkodhat majd.

Beutazás az országba

A kormány tíz napra meghosszabbítja a karanténkötelezettséget azok számára, akik magas fertőzési kockázatot jelentő területekről utaznak Ausztriába. Öt nap után mindenki jogosult lesz egy ingyenes teszt elvégzésére, hogy hamarabb elhagyhassa a karantént. Az új szabályok szerint bárki beutazhat Ausztriába, aki 72 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszttel rendelkezik.

KORONAVÍRUS-ADATOK

Ausztriában 3033-mal nőtt a koronavírussal fertőzöttek napi száma, és 5808 gyógyultat jelentettek kedden, ami a járványgörbe laposodását jelzi két hét részleges karantén nyomán az osztrák belügyminisztérium és az egészségügyi tárca adatai szerint. Ugyanakkor 141 további halálesetet regisztráltak a keddi napra vonatkozóan, ami viszont újabb csúcsérték. Az aktív fertőzöttek száma jelentősen apadt, jelenleg 54 667. Az intenzív osztályokon kezelt páciensek száma is valamelyest csökkent a mostani 691-re. A keddi adatok alapján összesen 4482 beteget kezelnek koronavírussal az ország kórházaiban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.