Az amerikai Novavax is hatékony a vírus új variánsával szemben

A brit kormány máris hatvanmillió dózist lekötött ebből a vakcinából, Angliában is gyártani fogják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 29. 8:58
JOHNSON, Boris
London, 2021. január 25. Boris Johnson brit miniszterelnök (b) hallgat, miközben egy védõmaszkot viselõ nõ elmagyarázza neki az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának elosztási folyamatát egy ideiglenes oltóközpontként mûködõ londoni stadionban 2021. január 25-én. MTI/AP/PA pool/Stefan Rousseau Fotó: Stefan Rousseau
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus nemrégiben Angliában azonosított új variánsával szemben is magas hatékonyságúnak bizonyult a nagy-britanniai klinikai próbákon a Novavax nevű amerikai gyártó kísérleti oltóanyaga – közölte csütörtök este a vakcinát kifejlesztő cég. A Novavax Londonban ismertetett közleménye szerint a 15 ezer résztvevővel elvégzett nagy-britanniai vizsgálat kimutatta, hogy a Covid–19 betegséget okozó

koronavírus eredeti változatával szemben a vakcina 95,6 százalékos, az új brit variánssal szemben 85,6 százalékos hatékonyságú.

A cég számítási módszertana alapján a Novavax oltóanyag hatékonysága a vizsgálati csoport összességére vetítve 89,3 százalékos. A vállalat közölte: a vizsgálatsorozatban 18 és 84 év közötti életkorú önkéntesek vettek részt, 27 százalékuk 65 évesnél idősebb.

A brit kormány karácsony előtt jelentette be az új koronavírus-variáns azonosítását. A vizsgálatok adatai szerint a variáns – amely kezdetben mindenekelőtt Londonban és Délkelet-Angliában terjedt – 30-70 százalék közötti mértékben lehet fertőzőképesebb a korábban azonosított típusnál.

Boris Johnson brit miniszterelnöknek egy nő elmagyarázza az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájának elosztási folyamatát
Fotó: MTI/AP/PA/Stefan Rousseau

Patrick Vallance, a brit kormány tudományos főtanácsadója azonban minapi sajtótájékoztatóján közölte: a vizsgálati eredmények alapján

a Nagy-Britanniában már forgalomba került oltóanyagok is ugyanolyan hatékonyak az új vírusváltozattal szemben,

mint az először felbukkant koronavírus-variáns ellen. A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság eddig a Pfizer és a BioNTech, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca, valamint a Moderna vakcináinak nagy-britanniai forgalmazását engedélyezte.

Boris Johnson miniszterelnök csütörtök éjjeli Twitter-bejegyzésében jó hírnek nevezte, hogy a Novavax vakcinája a nagy-britanniai próbákon magas hatékonyságúnak bizonyult. Közölte: a brit gyógyszerfelügyelet elkezdi az oltóanyag vizsgálatát, és engedélyezés esetére a brit kormány máris hatvanmillió dózist lekötött ebből a vakcinából. A nagy-britanniai forgalmazásra szánt Novavax oltóanyagdózisokat az északkelet-angliai Stockton városában gyártják majd.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.