Bátorítson mindannyiunkat a székely nemzeti ellenállás 1762-64-es története!

A Székely Nemzeti Tanács egy, Izsák Balázs elnök által jegyzett közleményt adott ki a Madéfalvi Veszedelem és az ahhoz kötődő székely nemzeti ellenállás 256. évfordulóján.

Forrás: Székely Nemzeti Tanács2021. 01. 06. 13:25
null
A Székely Szabadság Napján, március 10-én ünnepelik Makfalván a székelyek majálisát Forrás: SZNT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Madéfalva mellett immár évtizedes hagyománnyal Marosvásárhelyen is évente megemlékezünk a Madéfalvi Veszedelemről, a Siculicidiumról, 1764. január 7-éről. Arról a napról, amikor a császári katonák vérbe fojtották a székelyek törvénytisztelő, fegyvertelen küzdelmét ősi szabadságuk védelmében.

Eddig a Kultúrpalota nagytermében, a Tükörterem székely balladáinak csodás üvegfestményei társaságában emlékezhettünk, de most a járvány szorításában más módot választunk.

Most nem gyűlhetünk össze, de figyelhetjük egymás szavát, kereshetjük egymást, erősíthetjük családunkban, rokonságunkban, baráti társaságunkban a madéfalvi ellenállás emlékét. Keressünk újabb harcostársakat. Készüljünk arra a napra, amikor újra találkozhatunk, amikor együtt szőhetünk újabb terveket, és együtt emlékezhetünk őseinkről.

Közösségeik szabadságáért emeltek szót annak idején Madéfalván is a falvak küldöttei. A Székely Nemzeti Tanács is Székelyföld szabadságáért és fejlődéséért küzd.

Ezért vonulunk fel a Székely Szabadság Napján, március 10-én, ezért ünnepeljük Makfalván a székelyek majálisát, ezért gyújtunk őrtüzeket Székelyföld Autonómiája Napján, októberben.

Ezért indítottuk a nemzeti régiók uniós szintű elismeréséért a polgári kezdeményezést, és ahhoz, hogy beadványunk az Európai Parlament asztalára kerülhessen, már csak egyetlen országban kell a támogató aláírások számának elérniük a küszöbértéket! A Madéfalvi Veszedelem 256. évfordulója alkalmából, január 7-én emlékükre gyújtsunk otthon egy-egy gyertyát, és aki teheti, vigyen egy szál virágot a marosvásárhelyi Székely Vértanúk emlékművéhez, vagy Székelyföld-szerte az adott település hagyományait őrző emlékműhöz.

A virtuális térben emeljük ki a megemlékezés mozgalom jellegét, és jelezze a közösségi oldalakon az, aki valamilyen formában Madéfalvára emlékezett.

A Székely Szabadság Napját, március 10-én ünnepeljük
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Aki teheti, vegyen részt Madéfalva község önkormányzata által, január 7-én szervezett emlékünnepségen a Siculicidium emlékművénél.

Továbbra is küzdünk Székelyföld területi autonómiájáért.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.