időjárás 2°C Natália 2022. december 9.
logo

Emberi maradványokkal együtt találták meg az indonéz gépet

Dócza Edith Krisztina
2021.01.10. 10:12
Emberi maradványokkal együtt találták meg az indonéz gépet

Emberi maradványokat és a repülőgép roncsait találták meg a Jáva-tenger azon területén az indonéz hatóságok, ahol szombaton mindössze négy perccel felszállás után eltűnt az utasszállító gép a radarokról, 62 emberrel a fedélzetén. A járaton összesen 50 utas – köztük hét gyermek és három csecsemő –, valamint a 12 fős személyzet utazott. A szigetország hatóságának közleménye szerint a gépen tartózkodó személyek mindannyian indonéziai állampolgárok voltak. A kutatás folyamatos, több hajó, valamint kisebb repülőgépek és helikopterek is részt vesznek a keresésben. A kutatócsapat ma észlelt jeleket, melyek a repülőgépről érkeztek.

– Két ponton észleltük a jeleket, ez lehet a fekete doboz

– jelentette ki Indonézia kutatási és mentési ügynökségének vezetője. Egyelőre még nem tudni, hogy mi okozta a katasztrófát.

A katasztrófa helyszínén a búvárok mentőmellényeket, valamint több olyan alkatrészt is találtak – köztük egy kereket –, melyekről úgy gondolják, hogy a repülőgép törzsének részei lehetnek. Az indonéziai fegyveres erők parancsnoka továbbá megerősítette, hogy a repülőgép regisztrációs számát is felfedezték. A jakartai rendőrség szóvivője elmondta, hogy a kutatási és mentési ügynökségtől összesen két táskát kaptak meg, melyek az elhunyt utasok repülőre felvitt tárgyait, valamint az áldozatok testrészeit tartalmazzák. Sajtóhírek szerint a nyomok azonosítása még folyamatban van.

– A repülő villámként zuhant a tengerbe, és felrobbant a vízben

– mondta a baleset helyszínéhez közel dolgozó indonéz halász a BBC brit hírcsatorna helyi tudósítójának.

Radarkép a Sriwijaya Air indonéz légitársaság egyik belföldi járaton közlekedő Boeing–737-500 típusú gépének repülési útvonaláról addig a pontig, ahol megszakadt vele a légi irányítás kapcsolata 2021. január 9-én
MTI/AP/Flightradar24.com

A Sriwijaya légitársaság 182-es számú, Jakartából a borneói Pontianakba közlekedő, Boeing–737-500 típusú gépe röviddel a repülőtér elhagyását követően kevesebb mint egy perc alatt tízezer lábnyit (kb. 3000 métert) süllyedt. A 26 éves repülőgép helyi idő szerint szombat délután 2 óra 36 perckor szállt fel, és négy perccel később rögzítették az utolsó kapcsolatfelvételt a pilótákkal. A járat menetideje mindössze kilencven perc, azonban a légitársaság vezérigazgatója elmondta, hogy a heves esőzések miatt a gép körülbelül fél órával később szállt fel, mint ahogy az a menetrendben szerepelt.

Két éven belül ez volt a második légi szerencsétlenség Indonéziában. 2018 októberében, nem messze a tegnapi baleset helyszínétől, a Lion Air indonéz légitársaság Jakartából Bangka-szigetre tartó Boeing–737 MAX 8 típusú utasszállító gépe is lezuhant nem sokkal felszállás után. A közel három évvel ezelőtti balesetben 189 személy vesztette életét. Akkori sajtóértesülések szerint a katasztrófa egy műszaki hiba miatt következett be. A vizsgálatok kiderítették, hogy a MAX új fejlesztésű átesésvédelmi rendszere műszaki hiba és tervezési hiányosságok miatt úgy érzékelte, a repülőgép átesett, ezért lefelé nyomta a gép orrát. Ebből a helyzetből a pilóták már nem tudták kihozni a gépet, és lezuhantak. A most balesetet szenvedett gép azonban nem ilyen, hanem egy régebbi Boeing-típus.

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.