Már a kártyapakli is rasszista és kirekesztő

A holland egyetemista lányt zavarta, hogy a király éri a legtöbbet a kártyák közül, és hogy a figurák fehér bőrszínűek...

2021. 01. 29. 16:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indy Mellinck, 23 éves holland egyetemista lány dobta piacra azt a kártyajáték-csomagot, amelyből hiányzik a király, királyné és az apród, a nemek közötti egyenlőség és a rasszizmus elleni harc jegyében.

A kártyajátékokat kedvelő lánynak az adta az ötletet, amikor múlt nyáron az unokatestvéreivel kártyázott, és játék közben rádöbbent: a királyt ábrázoló lapok többet érnek, mint a királyné, valamint a királyok, királynék és apródok mind fehérbőrű figurák.

Véleménye szerint ezeket az egyenlőtlenségeket ki kellett javítani, ezért a lehetőségek átgondolása után megalkotott egy olyan kártyapaklit, amelyből eltávolította a királyt, a királynét és az apródot ábrázoló kártyákat.

Számos tesztjáték és baráti körben végzett tapogatózás után úgy döntött, hogy az eredeti pakliból eltávolított kártyalapokat aranyrudakat, ezüst érméket és bronz pajzsot ábrázoló lapokkal helyettesíti majd. A többi, klasszikus kártyalap a diáklány megítélése szerint nem igényelt módosítást. Mellinck véleménye szerint új kártyapakli most már tiszteletben tartja a nemek közötti egyenlőséget és a különböző bőrszínt is.

Az új típusú kártyacsomag a hozzáadott arany (gold), ezüst (silver) és bronz (bronz) szimbólumok miatt a „GSB Cards” nevet kapta.

Az alkotó az első kártyacsomagokat a családjában és a barátai körében osztotta szét, s az új kártyapakli – a visszajelzések szerint – óriási sikert aratott. Ezért a diáklány úgy döntött, hogy a „mai kornak megfelelő kártyajátékot” árusítani is fogja, a játék máris kapható az interneten: https://www.gsb-playingcards.com/

Egy csomag 9,95 euróba kerül, eddig 1500 csomag talált gazdára Franciaország, Belgium, Németország és az Amerikai Egyesült Államok területén. A kártyajátékokra specializált üzletek is érdeklődést mutatnak a GSB kártyák iránt, állítja az alkotó a játék weboldalán.

– Ennek a kártyajátéknak a megszületését a nemek egyenlőségéért és a rasszizmus ellen vívott elkötelezett harc ihlette. A célunk az, hogy mindenki nyugodtan, kellemetlenségek nélkül tudjon kártyajátékokat játszani – fejti ki misszióját Indy Mellinck.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.