időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo

Gulyás Gergely: A kormány döntött, marad a kamatstop

Összeomlott a baloldali olasz kormánykoalíció

Jánosi Dalma (Róma)
2021.01.13. 19:25
Összeomlott a baloldali olasz kormánykoalíció

Végállomásához érkezett a Giuseppe Conte vezette olasz kormány. Matteo Renzi, az alig néhány százalékos támogatottságot élvező Élő Olaszország elnöke a Palazzo Chigiben tartott sajtókonferencián jelentette be, hogy visszavonja Teresa Bellanova, Elena Bonetti minisztereit, illetve Ivano Scalfarotto államtitkárt, ezáltal kivonul a kormánykoalícióból. Renzi azonban továbbra is azt hangsúlyozta, hogy nem hajlandó olyan koalíció tagja lenni, amely nem képes hosszú távú stratégiai tervet felmutatni, és kilépni a mozdulatlanságból. Figyelmeztett rá, hogy az országnak azonnali válaszokra van szüksége és erős kormányra, ha ennek megvalósítása lehetetlen, akkor készen áll akár ellenzékből politizálni. A miniszterelnök ugyancsak világossá tette: kizártnak tartja egy újabb kormány alakítását az Élő Itáliával. Lehetőségei ugyanakkor beszűkültek: vagy benyújtja lemondását és újabb kormányalakítási mandátumot kér az államfőtől, vagy a gazdasági helyreállítási program parlamenti szavazásán kér bizalmat.

Matteo Renzi kivezette pártját a kormánykoalícióból.
Fotó: MTI

A sajtókonferencia alatt a parlament bejáratához folyamatosan érkeztek a jobbközép koalíció vezetői, Matteo Salvini, a Liga elnöke, Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek elnöke, Antonio Tajani, a Hajrá Olaszország alelnöke, akik Renzi nyilatkozatával egy időben üléseztek. Lapunknak úgy nyilatkoztak, hogy amennyiben kormányalakítási lehetőségük lesz, készen állnak arra, hogy átvegyék az ország vezetését.

A felmérések szerint tíz olaszból heten őrültségnek és felháborítónak tartják egy ilyen nehéz egészségügyi vészhelyzetben megbuktatni a kormányt, miközben a világjárvány tovább szedi áldozatait, a gazdaság pedig romokban hever.

A baloldali kormánykoalíció részét képező Élő Olaszország elnöke, Matteo Renzi már hetek óta feltételekhez kötötte együttműködési hajlandóságát. A járvány utáni helyreállítási alap felhasználását megvitató kedd esti kormányülésen távol maradtak a Renzi vezette Élő Olaszország miniszterei, Teresa Bellanova agrárminiszter, illetve Elena Bonetti családügyi miniszter. Távolmaradásukat azzal indokolták, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus felhasználása hiányzott az ország újraindítására vonatkozó gazdasági programból, amelyet egy nappal korábban juttatott Roberto Gualtieri pénzügyminiszter a kormánytagokhoz. Az éjszakai kormányülésen bár a két miniszter asszony nélkül, de megszavazták a 209 milliárd euró értékű helyreállítási alapra vonatkozó tervet.

A kora délutáni órákban Giuseppe Conte miniszterelnök látogatást tett Sergio Mattarella államfőnél, a Quirinale-palotában, hogy beszámoljon az előző esti kormányülés kimeneteléről. Mattarella fegyelemre hívta fel a politikai főszereplők figyelmét, a konfliktusok mielőbbi lezárást sürgette, hangsúlyozva, hogy az országnak biztonságra van szüksége.

Giuseppe Conte szorult helyzetbe került.
Fotó: MTI/EPA/ANSA

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.