Felmentették az idős férfit fellökő rendőröket

A Black Lives Matter tüntetésén keveredett nézeteltérésbe az egyenruhásokkal, komoly fejsérülést szenvedett.

Forrás: Fox News, ABC News2021. 02. 12. 20:00
Joint LGBTQ and Black Lives Matter march in New York City
USA-LGBT/STONEWALL Fotó: REUTERS/Eduardo Munoz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ejtették a vádakat két amerikai rendőrrel szemben, akik egy tavaly júniusban közzétett videófelvétel szerint egy 75 éves tüntetőt a földre löktek Buffalo városában, New York államban egy Black Lives Matter- (A fekete életek számítanak) demonstráción. Robert McCabe és Aaron Torgalski tiszteket súlyos bántalmazással vádolták, azonban a bíróság elutasította azokat. A nyilvánosságra hozott képsorokon az látszik, ahogy két rendőr meglök egy idősebb férfit, aki a járdára esik, majd ezt követően a feje vérezni kezd. Sajtóértesülések szerint Martin Gugino körülbelül egy hónapot töltött kórházban koponyatöréssel és agykárosodással. A két rendőrt azt elkövetkező napokban vonták felelősségre, McCabe és Torgalski elismerték felelősségüket, azonban óvadék ellenében az újabb tárgyalásokig szabadlábra helyezték őket. A világjárvány megfékezése érdekében hozott járványügyi intézkedések miatt a bíróságok zárva voltak az elmúlt időszakban, így jelentős csúszással folytatódott az ügy.

– Természetesen egyetértünk a döntéssel. Ezeket a rendőröket a pokolba taszították és várjuk, hogy ismét munkába állhassanak

– jelentette ki John Evans, a buffaloi rendőri egyesület elnöke, aki nem értett egyet a vádemeléssel. Mivel a nyomozás még zajlik, a két tiszt továbbra sem térhet vissza a rendőrőrsre.

John Flynn, a vádemelő körzeti ügyész elmondása szerint nem feltétlenül érezte úgy, hogy a videófelvételen látható dulakodás bűncselekménybe torkollott volna. Az állami törvények értelmében azonban el kellett indítani az eljárást a rendőrök ellen, mivel az áldozat már elmúlt 65 éves és a feltételezett elkövetők legalább tíz évvel fiatalabbak nála.

– Kijárási tilalom volt és megszegte a törvényt. Lökdösni viszont nem kellett volna, hanem békésen le kellett volna tartóztatni

– nyilatkozta az ügyész.

Flynn továbbá elmondta, hogy az elsődleges bizonyíték a videófelvétel, viszont álláspontja szerint nem dönthető el egyértelműen, hogy szándékos lökdösődésről vagy csupán meggondolatlan cselekedetről van-e szó.

– Senki sem akarta, hogy az úr megsérüljön. Ez a két rendőr nem arra törekedett, hogy bárkit is bántsanak

– magyarázta Thomas Burton, az egyik rendőr ügyvédje.

A 75 éves Guginot azonban megdöbbentették a hírek: a WKBW hírcsatornának adott interjújában elmondta, úgy véli, ha törvényt sért, akkor indokoltnak érzi letartóztatását, viszont nem ért egyet azzal, hogy a két rendőr a földre lökte őt. McCabe és Torgalski felfüggesztésének hírére közel hatvan munkatársuk kilépett az egységből, amit gyakorlatilag meg kellett szüntetni, feltehetőleg a létszámhiány miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.