Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Salvini a Magyar Nemzetnek: Ott akarunk ülni a döntéshozók között

Szerda késő este olasz parlament felsőháza bizalmat szavazott Mario Draghi kormányának, tegnap pedig lapzártánk után nagy valószínűséggel az alsóház túlnyomó többsége is bizalmat szavazott a kabinetnek. Matteo Salvini ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek elmondta: Azért döntöttünk úgy, hogy bizalmat szavazunk Mario Draghinak és belépünk a kormánytöbbségbe, mert meg akartuk akadályozni, hogy a továbbiakban is egy egyoldalú baloldali kormány vezethesse az országot.

2021. 02. 18. 15:34
MATTARELLA, Sergio; CONTE, Giuseppe; SALVINI, Matteo
Róma, 2021. január 29. Matteo Salvini, a Liga párt vezetõje beszél a római Quirinale elnöki palotában 2021. január 29-én, ahol Sergio Mattarella olasz államfõ egyeztetést tart a kormányválság megoldásáról a pártokkal, miután Giuseppe Conte miniszterelnök lemondása belpolitikai válságot idézett elõ. Salvini késõbb közölte a sajtóval a jobbközép koalíció közös állásfoglalását, amely szerint a megbukott kormánytöbbség helyettesítésére fel kell oszlatni a parlamentet és elõrehozott választásokat kell kiírni Olaszországban. MTI/EPA/ANSA/LaPresse pool/Roberto Monaldo Fotó: Roberto Monaldo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ország újjáépítése lesz az új olasz kormány legnagyobb kihívása. Háborús pusztításhoz lehetne hasonlítani a világjárvány okozta emberi, gazdasági, társadalmi veszteségeket, most azonban elérkezett az áldozathozás és felelősségvállalás ideje! – hívta fel a frissen megalakult kormány tagjainak figyelmét Mario Draghi miniszterelnök. Az újonnan megalakult olasz kormány vezetője közel egyórás felszólalásban ismertette programját szerdán a római szenátusnak otthont adó Palazzo Madama főtermében.

– A politikának is azzal az áldozatvállalással kell a jövőbe tekintenie, ami az elmúlt évben több millió olasz férfi és nő erőfeszítését és újjászületési vágyát jellemezte. Az országnak megerősödve kell kikerülnie a rendkívüli kihívásból. Az összefogás nem lehetőség, hanem kötelesség! A politikai kötelességvállalást pedig a haza iránti szeretet járja át – mondta a szenátus első ülésén a bankárból kormányfővé lett Mario Draghi.

A koronavírus legyőzése a lakosság oltáshoz juttatása, majd az ország biztonságos megnyitása mellett a miniszterelnök kitért az idegenforgalom, a kultúra kérdésére, valamint a környezetvédelem fontosságára. Az ország újraindítására vonatkozó központi célkitűzések mellett kitért a bevándorlás kérdésében tervezett lépésekre is. A kormány előtt álló kihívások egyike a migrációs politika újragondolása, a jog nélkül érkezettek visszatoloncolása, valamint az európai uniós tagországok közötti kiegyensúlyozottabb együttműködés és szolidaritás. A szerdai első szenátusi ülés késő este zárult az újonnan megalakult kormány bizalmi szavazásával. A felsőházban jelen lévő 304 szenátor közül 262-en igennel, 40 nemmel voksolt, ketten tartózkodtak.

A csütörtök este esedékes bizalmi szavazáson nagy valószínűséggel a parlamenti képviselők túlnyomó többségének bizalmát is megszerzi Mario Draghi.

Az ország legnagyobb politikai csoportjának elnöke, Matteo Salvini, a Liga vezetője szenátusi irodájában nyilatkozott lapunknak jövőbeli terveikről, kormányba lépésük okairól.

– Olaszország súlyos és igen összetett válsághelyzet megoldása előtt áll. Kötelességünknek tartjuk, hogy közösen nézzünk szembe és találjunk megoldásokat a világjárvány megfékezésére, a munkanélküliség felszámolására, az ország gazdaságának élénkítésére. Mielőbb vissza kell térnünk a normalitáshoz, meg kell nyitni az országot, vissza kell szereznünk szabadságunkat. Megélhetést, valamint színvonalas és biztonságos egészségügyi ellátást kell nyújtanunk az országnak

– sorolta az ország újraindítására vonatkozó legfontosabb kérdéseket Salvini.

– Azért döntöttünk úgy, hogy bizalmat szavazunk Mario Draghi kormányfőnek és belépünk a kormánytöbbségbe, mert meg akartuk akadályozni, hogy a továbbiakban is egy egyoldalú baloldali kormány vezethesse az országot

– magyarázta a jobboldali politikus. Hozzáfűzte: – A kormánytöbbség soraiban, a döntéshozás szobáiban szeretnénk lenni, amikor a 209 milliárd eurós európai helyreállítási alap felhasználásáról döntés születik. Szeretnénk felemelni szavunkat az adóterhek csökkentése, a családok támogatása és az országhatárok védelmében, de immár a kormánykoalíció tagjaként. Elmondta:

– Az ország számára létfontosságú kérdések megoldása érdekében egy időre félretesszük személyes ellenszenvünket, és a haza újraindításáért együttműködünk az ellentétes nézeteket valló politikai csoportokkal.

Salvini nem hajlandó lemondani az elveiről

– Ez nem azt jelenti, hogy lemondunk identitásunkról és politikai nézeteinktől, éppen ellenkezőleg: így teszünk kísérletet elveink érvényesítésére – nyomatékosította Salvini. A bevándorlásellenes Liga elnöke azt is hangsúlyozta:

biztos abban, hogy hatással lehetnek a migrációs politika megváltoztatására.

A jelenleg érvényben lévő rendelkezések nem maradhatnak érvényben, amennyiben a Ligát is sorai között tudó koalíciós kormány van hatalmon. Salvini azt is elmondta, hogy az előzetes egyeztetések során azt kérte Mario Draghi kormányfőtől, hogy az európai tagországokra érvényes határvédelemre vonatkozó jogszabályok Olaszországban is érvényesek legyenek.

Úgy ellenőrizzék az illegális bevándorlást, mint Franciaországban, Spanyolországban vagy akár Magyarországon.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.