Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

„Super Mario”, az euró megmentője: ő az új olasz kormányfő

Mario Draghi az Európai Központi Bank élén már bizonyított válsághelyzetben.

2021. 02. 03. 20:01
European Central Bank President Draghi testifies before the European Parliament's Economic and Monetary Affairs Committee in Brussels
A leköszönő elnök a mentőprogramokhoz igazította a monetáris politikát Fotó: REUTERS/Yves Herman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bátorság, alázat felkészültség – ezekkel a szavakkal jellemzik az olasz napilapok a közismert olasz közgazdászt, Mario Draghit, az Európai Központi Bank volt elnökét. A most 73 esztendős szakember neve mindig felmerül, amikor válságból kell kirángatni az országot. Draghi jómódú római családból származik, nehéz fiatalkort tudhat maga mögött, ugyanis 15 évesen elveszítette szüleit. 1970-ben a római Sapienza Egyetemen közgazdászként végezte tanulmányait, majd az Egyesült Államokban a nagy presztízsű Massachusetts Institute of Technology egyetemen szerzett doktori fokozatot. Számos olasz egyetemen közgazdaságtant oktatott. Pályafutása 1991-ben kapott lendületet, amikor Giulio Andreotti, a minisztertanács elnöke őt bízta meg az olasz államkincstár vezetésével. A kilencvenes évektől kezdve számos gazdasági kezdeményezés fűződik a nevéhez, többek között az államadósság csökkentése, amely lehetővé tette Itália belépését az eurózónába. 2005-ben nevezték ki a krízishelyzetben lévő Banca d’Italia elnökévé, melynek megreformálása és stabilitásának visszaszerzése ugyancsak az ő nevéhez köthető. 2011-ben nevezték ki az Európai Központi Bank elnökévé.

Mario Draghi, a megoldóember.
Fotó: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Az eurózóna túlélésének garantálása várt az olasz bankárra. Pár hónappal beiktatását követően bejelentette: bármibe is kerül, az EKB megmenti az eurót. Így is történt. Nyolc év szolgálat után, 2019 novemberben búcsúzott az európai banktól. Most a világjárvány miatt létrejött egészségügyi, gazdasági és politikai válságra vár leleményes megoldást „Super Mariótól” az egész ország. A kérdés csak az, hogy meg tudja-e menteni hazáját, ahogyan azt Európával tette, ki tudja-e vezetni Olaszországot a háborút követő legdrámaibb recesszióból és rendet tud-e teremteni a csatározó politikai felek között?

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.